Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen, "6'ncı Uluslararası Kazakistan Ulaştırma ve Lojistik İş Forumu"na katıldı. Uraloğlu, ilk olarak Orta Asya'daki en büyük nakliye, lojistik hizmetleri ve teknolojileri fuarı olan 26'ncı Uluslararası Translogistica Kazakistan-2023 Fuarı'nı gezdi ve yetkililerden ürün ve hizmetlere ilişkin bilgi aldı.

Fuar alanındaki incelemelerinin ardından forumda konuşan Uraloğlu, Orta Koridor'un önemli bir ayağını tamamlayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin ulaşım alanında yeni bir dönemi başlattığını belirterek, "Bu hat ile ülkemizden Batı'da başta; Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Avusturya, Polonya, Romanya, Çekya, Slovakya, Sırbistan ve Fransa olmak üzere Avrupa'da birçok noktaya, Doğuda; İran, Afganistan ve Pakistan'a;  Kuzeyde Rusya'ya, Orta Asya'da; Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Çin'e karşılıklı yük trenleri işletiyoruz" ifadelerini kullandı.

Basra'dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru 'Kalkınma Yolu'nun bin 200 kilometreden oluştuğunu kaydeden Uraloğlu, "Kalkınma yolu olarak adlandırılan bu yeni güzergâhın yıllık kapasitesinin 4,7 milyon TEU konteyner ve 28,5 milyon ton dökme yük olmasını planlıyoruz. Bu proje ile Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacağız. Bu amaçla gerek Irak ile gerekse diğer bölge ülkeleri ile yakın iş birliği içerisindeyiz. Bu devasa proje ile Orta Doğu'nun Batı Avrupa ile çevre dostu ve kesintisiz bir yük güzergâhının oluşması sağlanmış olacak. Projenin ana paydaşı olan ülkelerden biri olarak, bizler en kısa sürede ilk kazmayı vurarak projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Hayata geçirilecek bu koridorla, dostlarımızdan Orta Asya yönünde de yük göndermeyi planladıkları bilgisini edindik.  Bu sayede, Orta Koridor'da çokça vurgulanan ve pek ilerleme kaydedemediğimiz Batı-Doğu yönünde yük hareketini de önemli ölçüde sağlamış olacağız. Kalkınma Yolu gibi bölgesel girişimlerde Türkiye olarak her zaman yapıcı ve çözüm odaklı çalışmalarımıza devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi, "Türkiye, Londra'dan Pekin'e, Sibirya'dan Güney Afrika'ya uzanan geniş bir coğrafyanın lojistik süper gücü hâline gelme yolunda ilerlemektedir" ifadelerini kullandı. (İLKHA)