VAN- Konuyla ilgili olarak İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan VİM-Der Başkanı M. Emin akan, özellikle katsayı sorununun kaldırılması ve 4+4+4 sistemiyle yeni alanların açılmasının önemli rol oynadığını belirtti.
İmam hatip okulları yeniden küllerinden doğdu!
Özellikle 2000'li yıllarda imam hatip okullarının orta bölümünün kapanması ve 8 yıllık kesintisiz eğitimin gelmesiyle imam hatiplerin bitme aşamasına geldiğini ifade eden Akan, "Van'ın nüfusu bin iken merkezde bir imam hatibimiz vardı. Nüfusumuz yüz binlere vardığında yine bir imam hatibimiz vardı. 2000'li yıllarda bir imam hatip lisesi de Erciş ilçemizde açılmıştı. O dönemlerde 8 yıllık zorunlu eğitim çıkınca hem hafızlık eğitimi zedelendi, hem de imam hatiplerin orta kısımları kapandı. Bununla beraber imam hatip liselerimiz de kapanacak durma geldi. İmam hatiplerimize öğrenci bulamaz hale geldik. VİM-Der olarak kimi çalışmalarımız oldu. Merkez ve ilçelerimizde imam hatip liselerimizin açılması için çaba sarf ettik. Şuan merkezde 6 tane Anadolu imam hatip lisemiz mevcuttur." dedi.
"Geçen seneye oranla müracaatlar ikiye katlandı"
4+4+4 eğitim sisteminin devreye girmesiyle de 7 bölgede imam hatip ortaokulunun devreye girdiğini hatırlatan Akan, "Bu sene imam hatiplerimizin orta bölümüne çok güzel bir rağbet oldu. Halkımız özellikle kız öğrencileri yoğun bir şekilde imam hatiplerimizin orta bölümlerine kaydetti. Geçen seneye oranla müracaatlar hemen hemen ikiye katlandı. İmam hatip liselerimizde de aynı manzara var. Geçen hafta SBS ile yerleşen öğrencilerimizin kayıtları sona erdi. Yedekteki öğrencilerimizin kayıtları yapıldı." ifadelerini kullandı.
"İmam hatip okullarımızın her kademesine rağbet kat kat arttı"
Yedeklerde yerleşemeyip imam hatiplerimizde okumak isteyen öğrencilerimizin sayısının da çok fazla olduğunu aktaran Akan, "Bu öğrencilerimiz de milli eğitim il müdürlüğümüze başvurarak kendi evlerine yakın imam hatiplere kayıt yaptırabilirler. Onlar da inşallah bir şekilde yerleştirileceklerdir. Çok şükür bu sene imam hatip okullarımızın her kademesine rağbet kat kat arttı. Bir imam hatibimiz var iken öğrenci bulamıyorduk. Ama şu anda bu okullarımıza rağbet gösterilmesi bizleri ziyadesiyle sevindirmiştir." diye ifade etti.
İmam hatip okullarının kapasiteleri yükseltilmesi gerektiğini kaydeden Akan şunları söyledi:
"Merkez imam hatip lisemiz önceki yıl yaşanan depremlerde yıkılmıştı. Biliyorsunuz bu okulumuzun yerine de İstanbul üniversitesi tarafından 33 derslikli bir imam hatip ve 600 kişi kapasiteli bir öğrenci yurdu yapılıyor. Bitme aşamasındadır. Ancak biraz geç açılması söz konusudur. Bu noktada inşallah öğrencilerimiz mağdur edilmeyeceklerdir. Bundan sonra yapılacak en önemli şey mevcut okullarımızdaki derslik sayılarının arttırılması ve öğretmen atamalarının yapılması gerekir. Geçen sene bu yönde bir sıkıntı yaşanmıştı. Özellikle Arapça Kur'an-ı Kerim ve Hz Muhammed'in (sav) hayatı derslerinde sıkıntılar yaşanmış. O problemler Müftülüğümüz tarafından gönderilen imam arkadaşlarla giderilmişti. Bu sene bir sıkıntı olması halinde yine arkadaşlarımız görev alacaklardır."
"11 ilçemizde imam hatip okullarımız hizmet verecek"
Özellikle kırsal kesimlerden gelen kız öğrencileri için yurt çalışmaları olduğuna değinen Akan, Van'a bağlı 11 ilçede 2 tanesi çok programlı lise bünyesinde olmak üzere yine imam hatip okullarının yeni eğitim öğretim dönemine hizmet vereceklerini belirtti.
İmam hatip okullarında katsayının kaldırılmasının ve yeni alanların açılmasının önemli rol oynadığını belirten Akan, "Aslında önceki yıllarda böyle bir katsayı sorunu yoktu. 70'yıllardan 80'li yıllara kadar rağbet çoktu ancak özellikle 2000 yıllarına doğru imam hatiplerin orta kısımlarının kapanması ve katsayının engel teşkil etmesi, öğrencinin azalmasına neden oldu. Ancak geçtiğimiz yıl katsayının kalkması ile imam hatipler eski prestijlerine ulaştılar. İmam hatip öğrencileri bir ülkeyi kalkındıracak huzura götürecek gelecek nesilleridir." şeklinde belirtti. (Murat Dalgın-İLKHA)