Pamuk hasadının başladığını belirten Kağba, Çukobirlik olarak pamuğa ön alım ton fiyatının 18 bin 500 TL, serbest piyasanın belirlediği ön alım ton fiyatının ise 16 bin TL olarak belirlendiğini aktardı.

Üreticinin girdi maliyetleri karşısında ezilmesini engellemek için pamuktaki prim desteğinin en az 5 lira olmasının beklendiğini ifade eden Kağba, "Pamuk üreticimizin bu noktada mağdur edilmemesi gerekiyor ki gelecek yıl da üretim yapsın. Hiç olmazsa prim ile üretici para kazansın. Pamukta dünya fiyatları ile bizim fiyatların arasında 1-2 lira fark olurdu. Şimdi bu fark 10 lirayı geçti. Şu anda dünyada pamuk fiyatı kiloda 58-60 lira, bizde ise 45-46 lira. Bu dengesizlik sürerse üreticimiz çok zorlanacak." dedi.

Pamuk üreticisinin korunması gerektiğini vurgulayan Kağba, şöyle devam etti:

"Pamuk vazgeçilmez hammaddedir. Şu an Diyarbakır-Bismil-Batman bölgemizde hasadına başladığımız emtiya ürünümüz pamuğa serbest piyasa ön alım ton fiyatı 15 bin TL ile 16 bin TL arasında gidiyor. Üretici geçen yıl para kazanmadı. Bu yıl kazanamazsa bölgemizde kimse pamuk ekmez. Oysa pamuk vazgeçilmez bir hammaddedir ve tekstil için vazgeçilmezdir. Yurt dışından gelen pamuğa kota uygulanmalı. 2 milyon çiftçi zarar ediyor, bunun önüne geçilmelidir." (İLKHA)