Mehmet Bozdaş

BELGELER BİZZAT İLÇE SEÇİM KURULUNA VERİLECEK

Yerel seçim öncesi adres değişikliği yapmak isteyen seçmenler için son gün 1 Ekim'di. Bu tarihten sonra adresi değişen seçmenler için ise Yüksek Seçim Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 1 Ekim'den itibaren adresi değişecek olan seçmenler, seçmen listelerinde güncel bilgilerinin yer almasını istiyorlarsa nüfus müdürlüğü ve ilçe seçim kurullarına bizzat başvuracak.

Peki, başvuru nasıl yapılacak? 1 Ekim'den seçmen listelerinin askıya çıkacağı süreye kadar yerleşim adresini değiştirmek isteyenler, adres beyan formu ile kendilerine ait elektrik, su, doğalgaz, telefon faturaları ya da noter onaylı kira sözleşmesi ile nüfus müdürlüklerine başvuracak. Askıya çıkacak seçmen listelerinde güncel adresinin bulunmasını isteyenlerin, nüfus müdürlüğünden alacakları yeni adreslerine ilişkin onaylı belgeleri ilgili ilçe seçim kuruluna bizzat götürmesi gerekiyor. Başvuruyu yapamayacak olanların nüfus müdürlüğünden değişikliğin seçim kuruluna gönderilmesini talep etme hakları da var.

DEPREMZEDE SEÇMENİN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ

Depremzedelere ise bir kolaylık sağlanacak. Deprem bölgesinde yaşayanlar belge şartı olmadan nüfus müdürlüğüne giderek yeni adresini işletebilecek. Öğrenim gördüğü yerlerde oy kullanmak isteyen öğrenciler de öğrenci belgesi ve yurt müdürlüklerinden aldıkları belgelerle nüfus müdürlüklerine başvuracaklar.

SEÇMEN LİSTELERİ 1 OCAK'TAN SONRA MUHTARLIKLARDA

Türkiye, 31 Mart'ta yerel seçimler için sandık başına gidecek. Seçmen listeleri muhtarlıklarda 1 Ocak'tan sonra askıya çıkacak. Askıya çıkacak listeler, 1 Ekim'de Merkezi Nüfus İdare Sistemi'nden gelen bilgilere göre hazırlanacak. Seçmenler, listelere itiraz ederek değişiklik yapabilecek.