Batman'da kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber doğalgaz kullanmayan vatandaşlar kış hazırlıklarına başlayarak odun ve kömürlerini almaya başladı.
Son yıllarda özellikle yeni yapılan konutlarda kışın yakıt olarak doğalgaz kullanılırken, kırsal kesimde ikamet eden vatandaşlar, odun ve kömür yakarak kış mevsimini geçiriyor.
Oduncular, geçen sene bin 750 lira ila 2 bin lira arasında olan odunun tonunun bu sene 3 bin 500 liraya, Şırnak kömürünün tonunun 4-5 bin lira arasında değiştiğini ve ithal kömürün tonunun 8 bin liraya yükseldiğini belirterek, bu fiyatın havaların soğumasıyla değişebileceğini söyledi.
Özelikle odun fiyatlarının geçen seneye göre çok değişmediğini belirten oduncular, odun fiyatları artmadan ihtiyacı olan vatandaşın alması tavsiyesinde bulundu.
"Havalar soğudukça odun fiyatları yükselir"
Ramazan Polat
Kış ayları için odun ve kömür alımında en uygun zamanın eylül ve ekim ayları olduğunu ifade eden oduncu esnafı Ramazan Polat, "Odun satışlarımız başlamış durumdadır. Bu aylarda yani eylül ve ekim aylarında herkes odunlarını alıyorlar. Bir iki ay sonra odun işi biter. O zamana kadar herkes kendi odununu evine çekmiş olur ve bir ay sonra soba yakmaya da başlarlar. Tabi millet iki ay önce odununu alabilseydi daha iyi olurdu. Çünkü o zaman odun daha kuruydu. Yağmur yağdıktan sonra alınan odunlar ıslanacağı için vatandaş yakmada sorun yaşar. Bu yüzden ne kadar erken alırlarsa daha iyi olur. Odunun tonu geçen sene bin 750 lira ila 2 bin lira arasındaydı şu anda ise 3 bin 500 liradır. Kömürün tonu ise 4-5 bin lira arasındadır. Doğal gaz kullanımı yaygınlaşmasına rağmen odun satışlarımız iyidir. Havalar soğudukça odun fiyatları yükselir. Hatta 4 bin 500'e kadar çıkabilir." dedi.
"İmkânı olanlar ne kadar erken odun ve kömürünü alsa o kadar daha iyidir"
Hasan Orhan
Yağışlar başlamadan imkânı olan vatandaşların odunlarını almalarını tavsiye eden bir diğer oduncu esnafı Hasan Orhan, "Odun satışlarımız başlamış bulunmaktadır. Şu anda kuru odunun tonu, nakli ve kırımıyla beraber adrese teslim 3 bin 500 liradır. Odunun buraya gelmesinde sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü Bitlis ve Siirt'ten aldığımız odunlar dünden beri aramamıza rağmen bize gelmiyor. Günlük yevmiyesi 600 liraya gelen işçi bulamıyoruz. Odun fiyatları duruma göre değişebilir. Çok odun gelirse fiyat artmaz ama az gelirse yükselebilir. Bu yüzden imkânı olanlar ne kadar erken odun ve kömürünü alsa o kadar daha iyidir. Geçen sene kış ayında odunun tonunu 3 bin liraya satıyorduk. Şu an da 3 bin 500'e satıyoruz. Geçen seneye göre odun fiyatları çok artmadı. Bundan dolayı herkes gücüne göre 500 kilogram, bir ton ya da 2 ton alan var." dedi.
"Bu sene herkes kuru odun almak için odunlarını erken aldı"
Osman Kaplan
Geçen seneye göre birçok kişinin odununu erken aldığını belirten oduncu esnafı Osman Kaplan, "Şu anda odunlarımız azaldı. Geçen haftalar gibi satışımız yok. Geçen sene ağaçlar ıslak olduğu için geç yandığından millet korkup bu sene herkes kuru odun almak için odunlarını erken aldı. Odun fiyatları yükselir mi? Düşer mi? Belli değil. Fiyatlar odunun gelişine bağlıdır. Eğer odun istendiği gibi gelse fiyatlar düşebilir, yok şayet az gelirse o zaman yükselir. Şu anda kök kömürünün tonu 8 bin lira civarında, Şırnak kömürü 4 bin lira civarında ve odunun ise tonu 3 bin 500 liraya satılıyor." diye konuştu. (İLKHA)