Türkiye ve tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kardiyovasküler hastalıkları nedeniyle, Dünya sağlık örgütüne göre her yıl yaklaşık 18 milyon insan hayatını kaybediyor. Kardiyovasküler hastalıkları önlemek veya geciktirmek için kalp dostu beslenme, düzenli egzersiz yapma ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmayla mümkün olabiliyor.
Kardiyoloji Uzmanı ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulmecit Afşin, “29 Eylül Dünya Kalp Günü" nedeniyle hastanenin konferans salonunda sağlık çalışanlarına yönelik eğitim verdi.
Doç. Dr. Afşin, hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği ve obezite kardiyovasküler hastalık riskini arttırdığı için; kan basıncı, kan şekeri, kolesterol değerleri ve vücut kitle indeksinin mutlaka ölçtürülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Özellikle günümüzde tüketimi hızlı bir şekilde artan hazır gıdalardan uzak durulması gerektiğine vurgu yapan Avşin, “Bu hazır gıdaların içeriğinde yeterli miktarda lif, vitamin ve mineral bulunmamaktadır. Çok sayıda endüstriyel katkı madde içeren genellikle yağ, şeker ve nişasta ağırlıklı olan gıdalardır. Kalp damar hastalıklarından korunmak için Akdeniz Tipi Diyet dediğimiz zeytinyağı, sebze, meyve, balık ve çiğ kuruyemiş gibi besinlerin kalp sağlığına olumlu etkilerini gösteren birçok çalışma vardır. Bu diyet ülkemiz insanı içinde en yararlı beslenme tarzıdır. Ayrıca, tam tahıllı ürünler (buğday ve pirinç) ile baklagiller (mercimek, fasulye, bakla, bezelye, nohut, soya fasulyesi) bol lifli ve besleyici madde bakımından zengin olduğu için tüketilmesi gerekmektedir. Özelikle buğday ürünleri tüketilirken genetiği değişmemiş lif ve vitamin oranı yüksek tam buğdaydan yapılmış gıdalar tüketilmelidir. Kırmızı et, vitamin ve esansiyel aminoasitler açısından önemli bir besin kaynağı olduğu için diyet programında kırmızı ete de (tercihen otlayan hayvan etine) yer verilmelidir. Ayrıca sofralarda az yağlı süt ve süt ürünleri ile köy yumurtası yer almalıdır. Günlük tuz miktarının da 5 gram (1 çay kaşığı) kadar olması gerekmektedir." tavsiyelerinde bulundu.
Zararlı alışkanlıklar konusuna da değinen Afşin, şunları söyledi: “Artık herkes sigaranın kalp ve damar hastalıklarına neden olduğunu bilmektedir. Sigara kesinlikle içilmemelidir. Alkol tüketiminin kalp ritim bozukluğuna neden olduğu ve kalp yetmezliğini olan hastalarda kalp fonksiyonlarını daha da bozduğuna ilişkin bilimsel veriler gittikçe artmaktadır. Uyuşturucu kullanımı kalp ve damar sağlığına ciddi bir şekilde zarar vermektedir. Kalp damar hastalıklarından korunmada temel şart doğal gıdalar (katkı maddesi içermeyen, genetiği değişmemiş, işlenmemiş) ile beslenmek, zararlı alışkanlardan uzak durmak ve düzenli yürüyüş yapmaktır.” (İLKHA)