UNSMIL'den yapılan açıklamada insani ihtiyaçların kritik olmaya devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, BM kuruluşlarının, Derna'da ve Cebel Ahdar'ın bazı kısımlarında 78 sağlık tesisinin yarısının kısmen veya tamamen çalışmaz durumda olduğunu tespit ettiği ifade edildi.

Taşkın sularının aynı zamanda su şebekelerini ve kanalizasyon borularını da tahrip ettiği hatırlatılan açıklamada, sel nedeniyle yerlerinden olan birçok ailenin, barınma ihtiyaçlarına çözüm bulmak için okullarda barındığına işaret edildi. Açıklamada, okul sezonu başlamadan önce okullarda kalan yerinden edilmiş kişilerin durumuna acilen çözüm getirilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Selden birkaç saat sonra etkilenen bölgelerde bulunan BM kuruluşları ve ortakları, insanlara güvenli içme suyu, tıbbi malzeme, hijyen kitleri, okul malzemeleri, battaniyeler, gıda maddeleri ve psikososyal ilk yardım hizmetleri sağlıyor. Ayrıca 6 sahra hastanesinin kurulmasına da destek veriyoruz." denildi.

BM mukimi ve Libya'daki insani yardım koordinatörü Georgette Gagnon, sel nedeniyle bölgedeki diğer şehirlerden daha fazla yıkıma uğrayan Derna kentine yaptığı ziyarette, enkazın kaldırılması, yolların iyileştirilmesi ve insani yardım sağlanmasına yönelik devam eden çabalarda kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti.

Yerel yetkililerle yaptığı toplantılarda Gagnon, insani yardım çalışanlarının tam erişimi ve ilgili paydaşlar arasında daha güçlü koordinasyon sağlanması çağrısında bulundu. Ayrıca, uzun vadeli yeniden yapılanmayı ilerletmek için erken toparlanma çabalarını hızlandırma ihtiyacını da kaydetti.

Gagnon, "Derna ve çevre bölgelerde yaşayan insanların yaşadıkları, kelimelerle anlatılamayacak kadar trajik. Tanıştığım tüm yerinden edilmiş ailelerin tek bir dilekleri var: Hayatlarının normale dönmesi. Libyalıların dört bir yanından gösterdiği birlik, dayanışma ve destek. Ülke bana bunun yakında gerçekleşeceğine dair umut veriyor." dedi.

10 Eylül'de Akdeniz fırtınası Daniel, Libya'nın doğusunda onlarca yılın en kötü su baskınlarını tetikledi. Sel felaketinde binlerce insan hayatını kaybetti ya da kayboldu. Bölgenin altyapısı ise ağır hasar gördü.

Birleşmiş Milletler kuruluşları, önümüzdeki üç ay içinde etkilenen 250 bin kişinin acil ihtiyaçlarının karşılanması için 71,4 milyon dolara ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor.

(İLKHA)