Elazığ İl Müftüsü İrfan Üstündağ, yarın akşam idrak edilecek olan Mevlid Kandiliyle ilgili İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.

Peygamber Efendimiz'in (sav) hayatında toplumun her kesimi için güzel örnekler olduğunu belirten Üstündağ, toplumdaki ahlaki yozlaşmanın da Peygamber Efendimizin ahlakının örnek alınmasıyla sona ereceğini ifade etti.

Mevlid Kandiliyle birlikte Peygamberimizin ahlakının topluma anlatılacağını söyleyen Üstündağ, "Yarın akşam Mevlid Kandili, Peygamber Efendimizin dünyayı teşriflerini idrak edeceğiz. Bu hafta içinde Peygamber Efendimizi anlamaya çalışacağız. Bu haftanın bir amacı var, o da Peygamber Efendimizi tanımak. O’nun ahlakını tanımak, onu nesillerimize anlatmak hatırlayıp canlı tutmak. Bu amaçla Mevlid-i Nebi haftasını idrak ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Peygamber Efendimizin, ahlakını hayatımıza geçirmek ve onu bütün insanlıkla buluşturmak en önemli hedefimiz"

Mevlid Kandili vesilesiyle Peygamber Efendimizin ahlakını anlatmayı hedeflediklerini aktaran Üstündağ, "Peygamber Efendimiz Aleyhiselam, kendisine uyulsun diye gönderilmiş bir peygamberdir. Efendimizin güzel bir ahlak üzere olduğu Kuran’da ifade edilir. Bir başka ayette ahirete inanlar için Peygamber Efendimizin güzel bir örnek olduğu ifade edilir. Bu güzellikleri biz hayatımıza geçirdiğimiz takdirde, onun gibi olmaya çalıştığımız takdirde idrak edebiliriz. Yoksa bunların konuşulup hayata geçirilmemesi insanlara bir şey katmaz. Bu sebeple Mevlid-i Nebi haftasının asıl amaçlarından bir tanesi budur. Peygamber Efendimizin ahlakını hayatımıza geçirmek ve onu bütün insanlıkla buluşturmak. Çünkü Peygamber Efendimiz insanlık için bir rahmet vesilesidir." dedi.

"İnsanlık birçok çirkinliği, kötülüğü Peygamber Efendimizden öğrendikleri sonrası terk etmiştir"

Peygamber Efendimizden sonra insanlığın birçok çirkin davranışı terk ettiğini belirten Üstündağ, bu sebeple O’nun güzel ahlakından esinlenmeyen kimsenin kalmadığını ifade etti.

Üstündağ, "Resullullah Efendimizin Peygamber olarak görevlendirilmesiyle birlikte yeryüzündeki insanlar birçok güzelliği tanımıştır. Ondan önce bilmediği güzellikleri onun öğretileriyle kazanmıştır. İnsanlık birçok çirkinliği, kötülüğü Peygamber Efendimizden öğrendikleri sonrası terk etmiştir. Bu sebeple O’nun güzel ahlakından esinlenmeyen kimse yoktur. Resullullah Efendimizin hayatına baktığımız zaman, o insanlara merhametli olmayı emreder."

"Toplumun herhangi statüsünden biri Resullullah’ın hayatına baktığı zaman, oradan bir örnek bulur kendisi için"

Her insan için Peygamber Efendimizin hayatında örnek alınabilecek bir şey olduğunu söyleyen Üstündağ, "Toplum içinde hangi görevi yaparsak yapalım Resullullah Efendimizde kendimiz için büyük bir örneklik buluruz. Bir baba Resullullah'ın hayatına baktığı zaman oradan güzel bir örnek bulur. Bir öğretmen, bir tüccar Resullullah’ın hayatına baktığı zaman orada güzel bir örnek bulur. Toplumun hangi statüsündeki biri Resullullah’ın hayatına baktığı zaman oradan bir örnek bulur kendisi için." diye konuştu.

“O’nun ahlakı Kuran’dı”

Peygamber Efendimizin ahlakının Kur’an ahlakı olduğunu belirten Üstündağ, "Mevlid-i Nebi haftası münasebetiyle bizlerin de Peygamber Efendimizin hayatını gözden geçirmemiz gerekiyor. O'nun ahlakını örnek almamız gerekiyor. Hz. Ayşe validemize Peygamber Efendimizin ahlakı sorulduğunda buyuruyor ki, "O’nun ahlakı Kuran’dı." Peygamber Efendimiz Kur’an-ı Kerim’i yaşayarak bizlere açıklamıştır. Biz de Resullullah’ın yaşantısında Kur’an-ı Kerim’i bulmuş olacağız." şeklinde konuştu. (İLKHA)