Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezinde açılan ve Türkiye'nin birçok ilinden çok sayıda firmanın katıldığı 10. Gıda ve Yöresel Ürünler Fuarı'na vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye'nin birçok ilinden çok sayıda firmanın katıldığı fuarda yöresel ürünler satışa sunuldu.

Marketlerde satılan teneke bazındaki ürünlerin farklı işlemlerden geçtiğini ifade eden Başkan, ev yapımı olan zeytinlerin tuzlu sudan çıktıktan sonra tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.

"70 küsur tane zeytin ağacı çeşidi var"

Market tarzı olan teneke zeytinlerin uzun ömürlü olması için belli işlemlerden geçtiğini ifade eden Başkan, "Zeytin çeşitleri çok, normalde 70 küsur tane zeytin ağacı çeşidi var, bunların yarısı yemlik yarısı sofralık tarzı bunların dışında yağlık dediğimiz tipler var. Halhali dediğimiz dağlarda yetişen bir zeytin var, halhali belirli bölgelerde yetişir. Aydın ve Hatay bölgelerinde ve bazılarına Mardin Derik derler. Markette satılan zeytinler teneke bazında olduğu için belirli bir buharlaşma süresi var ama buradakilerin yüzde 90'nı ev yapımı doğal zeytin. Bu zeytinler tuzlu suyla yapılıyor fakat market tarzı olanlar uzun ömürlü olması için mecburen belirli bir ısı sisteminden geçmek zorunda kalıyor. Bizim sattığımız zeytinler 15 gün sonra bozulur yani zeytinlerimiz tuzlu sudan çıktığı zaman tüketilmesi lazım bizim farkımız buradan kaynaklanıyor." diye konuştu.

"Zeytinyağı Allah'ın bize verdiği bir şifa kaynağıdır"

Zeytinyağının Allah'ın bize verdiği en büyük nimetlerden biri olduğunu vurgulayan başkan, "Zeytinyağının birçok faydası var cilde, vücuda ve mideye... Zeytinyağı Allah'ın verdiği bir şifa, Kur-an'ı Kerim de yeri var. Allah Zeytin ve İncirin üzerine yemin ediyor. Zeytinyağı Allah'ın bize verdiği en büyük nimetlerden biri. Sağlık açısından Aydın'ın Nazilli ilçesindeki insanların uzun yaşamalarının sırrı zeytinyağı'dır. Yaklaşık 8 yıldır Şanlıurfa'ya geliyorum artık Fıstık Ağaçlarının yanına Zeytin ağaçları da dikiliyor. Şanlıurfa sıcak iklim olduğu için zeytinyağı mükemmel olur." dedi.

"5 kilo zeytinden 1 kilo yağ çıkıyor"

Zeytinyağının yapım aşamasını anlatan Başkan, "Orijinal zeytinyağı için şunları söyleyebilirim, 5 kilo zeytinden 1 kilo yağ çıkıyor varın gerisini siz düşünün. Yeşil zeytinin kilosu 60 TL bunun hesaplanması lazım tabi bazen 2 bin TL'ye de zeytinyağı satılıyor ama bazen uçmamak lazım bunun belirli bir bedeli var bu bedel karşılığında sistem yürüyor. Zeytin toplandıktan 3 gün sonra buruşur gelen zeytini 3 günde yağ'a çevirmesi lazım yoksa asit yapar. Zeytinyağı toplandığı zaman direk çekilirse daha güzel olur ama yok sen bunu çuvallarda bekletirsen asit yapar. Zeytin kasaları var hava alacak şekilde orada bekletilirse 3 güne kadar sorun olmaz ama 3 günden sonrasında büzüşme olur ve yağ oranı düşer ve acı olur." diye belirtti. (İLKHA)