DİYARBAKIR- Adli yılın açılışı nedeniyle Diyarbakır Barosu Adliye Sarayı önünde bir basın açıklaması düzenledi. Hukuki, yargısal ve mesleki dile getirildiği açıklamayı Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi okudu.

 

Cumhuriyet tarihi boyunca yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının hep sorun olduğunu söyleyen Elçi, "Avrupa Konseyine üye bir ülkede, Avrupa Birliğine aday bir ülkede, ileri demokrasiyi hedeflediği belirtilen Türkiye'de hala yargının bağımsızlığı ve özellikle de tarafsızlığı sağlanamamıştır. Yargı; yargılama yaparken hala birey karşısında devleti, evrensel demokratik standartlar ve özgürlükler karşısında "devlet çıkarı" denilen ideolojik ve politik mülahazalara öncellik vermektedir" dedi.

 

"Günlük konuşmalar bile suç sayılıyor"
Bir salon toplantısında dile getirilen ifadelerin bile silahlı örgüt sayılabildiği bir ülkede örgütlenme özgürlüğünden söz edilemeyeceğini dile getiren Elçi, "Her hangi bir toplumsal meseleye ilişkin bir basın açıklaması, bir cenaze törenine katılma, telefonda iki arkadaş arasındaki günlük yaşama ilişkin bir diyalog veya bir dost sohbetindeki konuşmaların toplamından yasa dışı silahlı örgüt sonucuna varılan bir ülkede, ne ifade, ne toplanma, ne de örgütlenme özgürlüğünden, kısacası demokrasiden söz edilemez" ifadelerini kullandı.

 

"Binlerce dosya zaman aşımına uğradı"
Yargının Roboski'deki toplu katliamlar gibi insan haklarının en ağır ihlalini oluşturan suçları soruşturmakta ve yargılamakta bir başarı sergileyemediğini söyleyen Elçi, "Binlerce ağır suça rağmen birkaç istisna dışında, devlet görevlileri olan bu suçların failleri adalet önüne çıkarılmamaktadır. Halen binlerce dosya zaman aşımından peş peşe düşmekte, insanlığa karşı işlenen bu suçların failleri suç ve cezadan ilelebet muaf kalmaktadır" şeklinde konuştu.

 

"Yargı tarafgirlik uygulamakta"
"Yargı, yasal usulü hükümleri tarafgir uygulamakta" diyen Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi son olarak "devlet aleyhine işlenen suçlar ile devlet görevlileri tarafından işlenen suçların soruşturmalarının neredeyse tamamında kısıtlama / gizlilik kararı verilmekte, faili üst düzey kamu görevlisi olan çok sayıda davayı, suçun işlendiği yerden binlerce kilometre uzaklıktaki batı illerine nakletmektedir. Bu ülke; devlet aleyhine suç işlediği iddiasıyla yargılananlar için tam bir cehennem, "devlet adına" suç işleyenler için ise tam bir suç cennetine dönüşmüştür" ifadeleriyle açıklamasını bitirdi. (Emrullah Araz / M.Sait Adiyaman-İLKHA)