VAN - Aşırı terlemenin kişinin hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Gonca Gökdemir, "Terleme kişinin kıyafetlerinde bozulmaya yol açar. Vücutta kötü bir koku oluşmasına neden olur. Tüm bu sorunlar kişinin sosyal hayatını ve özel hayatını olumsuz etkiler. Örneğin avuç içi terlemelerinde kişi eliyle herhangi bir şey tutamaz, kimseyle tokalaşamaz, sürekli elerini saklama ihtiyacı duyar. Sosyal hayattan uzaklaşır, hatta mesleğini bile yapamaz hale gelebilir" dedi.


Terlemenin bazı durumlarda normalden daha fazla olduğunu, kişinin kıyafetlerinde bozulmaya yol açtığına dikkat çeken Gökdemir, "Terleme iki şekilde ortaya çıkar. Birincisi; stres, utanma, heyecan gibi duygusal değişikliklerde oluşan aşırı terleme durumu. İkinci terleme; altta yatan bazı hastalıklar (tiroid hastalıkları, menopoz dönemi, yüksek tansiyon, nörolojik bazı hst..) ilaçlar, kafein gibi maddelere bağlı ortaya çıkan aşırı terleme durumu. Biz burada herhangi bir hastalığa bağlı olmayan aşırı terleme rahatsızlığından bahsediyoruz" ifade etti.


Doç. Dr. Gonca Gökdemir, aşırı terleme en çok 18-25 yaş arasında görüldüğü belirterek, "Yapılan çalışmalarda aşırı terleme toplumda yüzde 5 oranında görüldüğü saptanmıştır. Aşırı terleme sorunu artan yaşla birlikte azalabilir. Ancak ileri yaşlarda da aşırı terleme sorunu görülebilir. Normal koşullarda cildimizde her yer terlemektedir. Ancak aşırı terleme olarak tabir edilen durumlarda özellikle en çok yüz, koltukaltı, avuç içi ve ayak tabanlarında görülür. Bu bölgeler ter bezlerinin en yoğun olduğu bölgelerdir. Beyinden gelen sinyallere daha duyarlıdırlar" ifadelerini kullandı.


Aşırı terleme tedavisinde ilk tercih edilecek yöntemin terlemeyi önleyici krem, deodorant ve solüsyonların kullanımı olduğunu ve en etkin tedavilerden biride botoks enjeksiyonları olduğunu söyleyen Gökdemir şunları kaydetti, "Ancak bu yöntemlerin sürekli ve uzun süreli kullanımı gereklidir ve etkileri çoğu zaman yetersizdir. Aşırı terleme tedavisinde iyontoforez yöntemi kullanılabilir. Elektrik akımı yoluyla terlemeyi önleyen bir metodudur. Ancak koltukaltı terlemelerinde uygulanamaz. Özellikle yüz, koltukaltı ve avuç içi bölgelerinde tek seans ile terleme tamamen kaybolur.


Botoksun etkisi 6-8 ay kadar sürmektedir. Botoks işlemi 15 dakikada uygulanmaktadır, herhangi bir anestezi gerektirmez. Tedavinin yan etkisi yoktur. Aşırı terleme tedavisinde cerrahi operasyonlar da uygulanmaktadır. Terleme bölgesindeki ter bezlerinin çıkarılması ya da terlemeye neden olan sinirlerin bloke edilmesi yoluyla terleme tedavi edilir.


Aşırı terleme tedavisinde uygulanan botoks injeksiyonlarının herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak cerrahi yöntemler sonrasında cerrahinin uygulandığı bölge dışındaki bir bölgede aşırı terleme (kompansatuar terleme) önemli bir yan etkidir ve kalıcıdır." (Mehmet Aldemir - İLKHA)