BİTLİS - Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünde Geleneksel hale getirilen 4'üncü "Bediüzzaman Mevlidi" düzenlendi. Daha önce duyurusu yapılan mevlit etkinliğine yurt içinde ve yurt dışından binlerce kişi katıldı.


Nurs Köy Derneği günler önceden gelecek misafirler için gerekli tüm hazırlıkları yaparak köy alanı mevlit programına hazır hale getirildi. Bugün sabahın erken saatlerinden itibaren il merkezinden, ilçelerden, çevre köylerden ve Türkiye'nin farklı yerlerinden insanlar köye akın ettiler. Köye gelen misafirler köy sakinleri tarafında karşılandı.


Program saat 10.00'da Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı, Said Nursi eserlerinin okunmasıyla devam etti. Programda katılımcılara açıklamalarda bulunan Bitlis İl Valisi Veysel Yurdakul, Bitlis'in Bediüzzaman gibi büyük bir hazineye sahip olduğunu ve göreve geldiği günden bu yana bunu sürekli dile getirdiğini belirterek "Bitlis'ten çıkan hazineyi parlatıp onu sadece bu bölgeye değil, yakın coğrafyayla paylaşıp tüm dünyaya tanıtmalıyız.


Büyük cemaatlerin, büyük zatların, büyüklüğü odur ki, vefatlarından sonra yaşadıklarını, ortaya koydukları eserlerle ve yetiştirdikleri öğrencilerle bütün dünyayı o getirdiği ışıkla nurlandırması meselenin yüceliğini, güzelliğini ve özelliğini ortaya koyar. Onun için bizler büyük bir hazineye sahibiz. Bunu sadece Türkiye için değil, dünyanın değişik yerlerindeki ziyaretlerimizde görüyoruz" dedi.


Üstadın doğduğu evin restorasyonu için 1.4 milyon liralık bir bütçe ayırdıklarını hatırlatan Yurdakul, "Nurs köyünde bulunan üstadın evinin restorasyonu için DAKA işbirliğiyle yaklaşık 1,4 milyon liralık bir bütçe ayırdık. Yapılacak olan restorasyon evin hem tarihi hem de manevi havasını tahrip etmeyecek bir şekilde yapılacaktır.


Üstadın doğduğu Nurs köyünü inanç Turizm merkezi haline getirmek için çalışmalar başlattık. Köyün doğasını bozmadan alt yapı çalışmalarını, köy evlerinin restorasyonlarını, yollarını yaparak köyü bir inanç turizm merkezi haline getireceğiz. Köyde ihtiyaç duyulan medrese, dershane, okul gibi sosyal ihtiyaçları bir proje dâhilinde hayata geçirme düşüncesindeyiz" diye konuştu.


Programda kısa bir açıklama yapan Hizan Kaymakamı Sedat İnci ise, " Bir dönem üniversiteye hazırlandığımda üstadın eserleriyle tanışarak okudum. Üstad tüm hayat mücadelesini İman ve Kur'an hizmetine adamıştır. Bu hizmete nail olmak istemekle olmuyor. Herkese nasip olmaz. Ancak kısmeti olan insanlara nasip olabilecek büyük bir nimettir. Sizlerde bugün bu kutlu cemaatin birer üyesi olarak buradasınız. Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurt dışında gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Programa katılan üstadın talebelerinden Hüsnü Bayram ile Mehmet Fırıncı, üstadın hayat mücadelesinde kesitler sunarak katılımcılara birer konuşma yaptılar. Konuşmalarında üstadın mücadelesini, yaşadığı zorlukları, sürgünleri, kendisine reva görülen zulümleri ve buna karşı üstadın davasına karşı olan sadakatini, sabrını cesaretini ve kişiliğini anlattılar. Program verilen öğle yeğiyle son buldu.

Programa Bitlis valisi Veysel Yurdakul, Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, il ve ilçe belediye başkanları, ilçe kaymakamları, kurum amirleri, üstadın talebelerinden Hüsnü Bayram, Mehmet Fırıncı, yurt içinden ve yurt dışından üstadın sevenleri katıldı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)