Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletindeki Kozhikode bölgesindeki yetkililer, ölümcül Nipah virüsünün yayılması nedeniyle tüm eğitim kurumlarının kapalı kalma süresini 24 Eylül'e kadar uzattı.
Kısıtlamaların uzatılması kararı, bölgede altıncı vakanın tespit edilmesinin ardından geldi.
Ancak yerel yetkililer, çevrimiçi derslerin hafta boyunca devam edeceğini söyledi.
Kerala Sağlık Bakanı Veena George, yaptığı açıklamada, vakalarla temas halinde olan 1080 kişinin tespit edildiğini, bugün bu listeye 130 kişinin daha dahil olduğunu söyledi.
George, hepsinin gözetim altında olduğunu, bunlardan 327'sinin sağlık çalışanı olduğunu kaydetti.
Nipah virüsüyle ilgili ilk vakalar 11 Eylül'de tespit edildi. Şu ana kadar 2 kişi hayatını kaybetti, 4 hasta ise devlet hastanelerinde tedavi altına alındı.
Nipah virüsü nedir?
Nipah virüsü ilk olarak 1998 yılında Malezya'da tanımlandı ve o zamandan bu yana, Hindistan da dahil olmak üzere Asya'da periyodik olarak hastalık salgınları meydana geldi. Virüs beyinde iltihaplanmalara ve ciddi solunum yolu hastalıklarına neden oluyor, ancak buna karşı bir aşı bulunmuyor ve vakaların %70'inde hastalık ölümcül oluyor. Hastalığın taşıyıcıları meyve yarasaları olarak kabul edilir - burada genellikle uçan tilkiler olarak adlandırılan büyük yarasalar. Meyvelerle, özellikle mango, muz ve tatlı palmiye özsuyuyla beslenirler ve kirlenmiş tükürükleri oraya ulaşabilir. Bu nedenle yetkililer, insanları ısırılmış veya zarar görmüş meyveleri yememeleri ve yerden toplamamaları konusunda uyarıyor. 2018 yılında Kerala eyaletinde ciddi bir Nipah virüsü salgını kaydedildi ve 17 kişi hayatını kaybetti. (İLKHA)