BATMAN- Hakların Demokratik Kongresi Batman İl Meclisi ve Batman Demokrasi Platformu, Atatürk Parkı önünde saat 17.00'de "1 Eylül Dünya Barış Günü" vesilesiyle ortak basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını Hakların Demokratik Kongresi Batman Sözcüsü Dr. Mahmut Çiftçi, 1 Eylül Dünya Barış Günü" nedeniyle toplandıklarını belirten Çiftçi Ortadoğu'da cadı kazanlarının kaynatıldığını ve savaş tamtamlarının çaldığını söyledi. Çifçi, "Ortadoğu'nun yer altı ve yer üstü zenginliklerini, kurdukları ulus devletler ve işbirlikçi rejimlerle yüzyıllardır sömüren küresel emperyal güçler bu günlerde sömürü düzenlerini nasıl ikame edeceklerinin hesaplarını yapmaktadırlar. Bunu yapmaya çalışırken de bol demokrasi soslu cümleler kullanmaktan ve insanlık değerlerinden dem vurmaktan beis görmemektedirler. Yılardır bölgedeki dikta rejimlere kimyasal ve biyolojik silah dahil olmak üzere her türlü silahı verip Ortadoğu halklarını birbirine kırdırıp kıyımdan geçirenler, kendi sorumluluklarını maskelemenin çabası içindedirler." dedi.

Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için tarihi önemde bir süreçten geçtiklerini ifade eden Çiftçi, "Sekiz ayı aşkın bir süredir çatışmaların yaşanmamış olması ve hiçbir can kaybının olmamış olması son derece önem arz etmektedir. Bu barış ve diyalog koşullarının tüm toplum kesimlerince de desteklendiği tarafımızca da gözlenmektedir. Ancak bunca geçen süre içinde Hükümetin hiçbir adım atmamış olması ve sürekli ne olduğunu bile bilmediğimiz 'demokratikleşme paketini bekleyin' şeklindeki tutumu, 'anadilde eğitim olmayacak, seçim barajı düşmeyecek' şeklindeki Başbakanın ifadeleri toplumdaki beklentiler ile uyuşmamaktadır. Sonuç verilse de verilmese de başlatılmış bu süreci sürdürmede mücadelemizi vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Bir halkın anadilde eğitim görüp görmeyeceğinin pazarlık konusu edilemeyeceğini vurgulayan Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doğuştan kaynaklanan bu hakkın kullanımına kadar karar verecek olan Kürt halkının kendisidir. Yapılması gereken tam demokratik anayasa ile toplumun beklentilerine uygun cevap olmaktır. Oyalama, tasfiye ve seçim gibi ucuz hesaplarla bu halkı artık kandıramazsınız."

Daha sonra kitle, 5 dakika oturma eylemi yaptıktan sonra sessizce dağıldı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)