Sarı kantaron yağının elde edildiği sarı kantaron bitkisi yaz aylarında toplanır. Kurutularak ya da taze halde kullanılabilir. Gövdesi yeşil, çiçekleri sarı renktedir ve Türkiye'de 100 kadar türü bulunmaktadır. Sarı kantaron yağının güneş yanıkları, yaralar, cilt üzerindeki yüzeysel morluklara iyi geldiği belirlenmiştir. Ülser gibi mide bağırsak sorunlarına da iyi gelmektedir. Yara iyileştirici ve ağrı kesici etkisi de bulunmaktadır.
Sarı kantaron yağının faydaları nelerdir?
-Cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.
-Depresyona bağlı belirtilerin hafiflemesini sağlar
-Viral enfeksiyonların tedavisinde doğal bir ilaç görevi görür
-Menopoza bağlı belirtilerin azalmasını sağlar
-Migren, baş ağrısı ve siyatiğe, mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
KANTARON YAĞI MİDE İÇİN NASIL KULLANILIR?
içeceğiniz yağ miktarının 1 çay kaşığını geçmemesi gerekir. Doğrudan da içebilir ya da gibi ılık suya da eklenerek tüketebilirsiniz. Günde bir çay kaşığı içilen sarı kantaron yağının şişkinlik, kabızlık ve gaz sancıları ile mide rahatsızlıklarını önler, gastrite bağlı ağrıları azaltır. Aynı zamanda bakteriyel ve viral enfeksiyonların tedavisinde de etkili olduğu düşünülmektedir.
KANTARON YAĞI NASIL ELDE EDİLİR?
Sarı kantaron yağının elde edilmesi sürecinde, sarı kantaron bitkisi birkaç parçaya ayrılarak sızma zeytinyağının bulunduğu kavanozlara konulur. 4-6 hafta arasında belli sürelerde çalkalanır. Karışım güneş ışığına maruz bırakılır. 6 haftalık sürecin sonunda süzülür ve süzülen karışım koyu renkli şişede saklanır.