Geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir’in katıldığı törenle Şelemçe ile Basra’yı birbirine bağlayacak demiryolu hattının yapımına başlandı. 

Irak’ın Basra kenti ile İran’ın güneyindeki sınır kasabası Şelemçe’yi birbirine bağlayacak 32 kilometrelik demiryolu projesinin yaklaşık 18 ila 24 ayda tamamlanması planlanıyor.

Tahran ve Bağdat, söz konusu hattı geliştirmek için ilk olarak 2014 yılında bir anlaşma imzaladı ancak Irak'taki çatışmalar, projenin askıya alınmasına neden oldu.

Irak'ta güvenlik ve siyasi durum düzelince 2021'in sonlarında proje yeniden gündeme geldi. 

İran eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın Şelemçe, Irak’ın ise Basra kentinden geçerek iki ülkeyi Suriye ve Akdeniz’e bağlayacak demiryolu hattını “son derece önemli bir proje” sözleriyle nitelendirmişti.

Ancak aradan geçen iki yıla rağmen projede herhangi bir somut adım atılmadı.

Geçtiğimiz günlerde ise projede beklenen adımlar atılmaya başlandı ve projenin temelleri atıldı.

Projeye ilişkin bilgi veren İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhbir, çalışmaların tamamlanmasıyla İran’ın demiryolu ağının Akdeniz ülkelerine bağlanabileceğini belirtti.

Muhbir, projenin hayata geçirilmesiyle ortalama 11 milyar dolar olan İran ile Irak arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkabileceğini belirtti.

Proje kapsamında İran, iki ülkeyi ayıran, İran'da Arvand Nehri ve Irak'ta Şattü'l-Arab olarak bilinen su yolu üzerinde bir köprü inşa edecek. (İLKHA)