Diyarbakır'da su arıtma tesisinde basın mensupları ile bir araya gelen DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, 13 Temmuz itibariyle başlatılan su tasarrufuna yönelik kampanya çalışmaları hakkında bilgi paylaştı.

Yaptığı açıklamada Diyarbakır'da suyu korumak, tasarrufu arttırmak ve bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 13 Temmuz günü kampanyaya start verdiklerini hatırlatan Tutşi, Diyarbakır'ın yapılan alt yapı ve üst yapı yatırımlarıyla her geçen gün hızla geliştiğini ve büyüdüğünü belirtti.

İçme suyu arıtma tesisinde yürütülen su temin periyodlarını paylaşan Tutşi, "Temin merkezlerimiz saniyede 3 metreküp olacak şekilde projelendirilmiştir. Günlük 280 bin metreküpün üzerinde temiz su üretiyor, ortalama 22 bin metreküp suyu da Gözeli yeraltı su kaynağımızdan sağlıyoruz. Bu da demek oluyor ki biz günlük 302 bin metreküp su üretiyor; 338 bin 899 abonemize 1 milyon 40 bin hemşerimize her gün kesintisiz temiz içme suyu temin ediyoruz, edebiliyoruz." diye belirtti.

"Kampanyayı uygulayan tüm Diyarbakırlılara Diski Genel Müdürlüğü olarak teşekkürlerimizi iletiyoruz"

Son iki yılda kayıp kaçak oranının Diyarbakır merkezinde yüzde 48,89'dan yüzde 34,64'e indirerek günlük 23 bin metreküp suyun kurtarıldığının altını çizen Tutşi, "Küresel ısınmanın gündemde olduğu, yağış rejimlerinin değiştiği, aşırı sıcaklık ve kuraklığın yaşandığı ilimizde yoğun hissedildiği bir süreç yaşıyoruz. Bu vesile ile suyun önemine dikkat çekmek ve verimli kullanılmasını teşvik etmek; gelecek nesillerimize temiz, sağlıklı ve yeterli suyun ulaştırılabilmesi için şimdiden alınması gerekli tedbirlere dikkat çekmek amacıyla barajımızda yeterli su olmasına rağmen ilimizde bir dizi tedbirler aldık." dedi.

Su tasarrufu kampanyasına değinen Tutşi, tasarruf çağrısının yapıldığı günden bu yana gerek ev gerek işyerlerinde kampanyayı uygulayan Diyarbakırlılara Diski Genel Müdürlüğü olarak teşekkürlerini iletti.

Tutşi, "Kampanyaya başladığımız günden bugüne geçen 56 günde yeşil alanlara yönelik site yöneticileri ve belediyelerimizin park bahçe yetkilileriyle bir araya geldik. Alınması gereken tedbirleri konuştuk ve hayata geçirdik. Her haneden günlük 10 litre su tasarrufu yapılmasını istedik, kadınlarımız bu kampanyamıza büyük katkı sağladı. Ağustos ayı boyunca işyeri önü ve kaldırımların yıkanmaması ve hortumla sulamalarının yapılmaması tedbirlerini aldık. Bunun sonucunda depolarımızdaki doluluk oranının arttığını hep beraber müşahede ettik. Akaryakıt istasyonlarındaki oto yıkama faaliyetlerini, oto yıkama ve halı yıkama işyerlerinin su tüketimlerini birkaç gün süreyle durdurduk." ifadelerini kullandı.

"Sadece bir değil yılın 12 ayında aynı bilinci aşılama ve geliştirme yönünde çalışmalarımız devam etmelidir"

Konuşmasında bir ay süresince yapılan kampanyanın sonuçlarına yer veren Tutşi, şunları söyledi:

"Evlerimizde günlük 10 litrelik su tasarrufuyla 330 bin, yeşil alan sulamalarında 190 bin, hortumla sulamada 105 bin, oto yıkamalarda 35 bin, halı yıkama fabrikalarında 9 bin olmak üzere 669 bin metreküp suyumuz tasarruf edilmiştir. 219 Akaryakıt İstasyonu, 620 İşyeri ve 89 duyarlı vatandaşımızın uyarı ve yönlendirmeleriyle gidilen noktalar olmak üzere toplam 928 denetim yapılmıştır."

Tutşi, "Bugün itibariyle kampanyamızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Su tasarruf bilincini oluşturmak için var gücümüzle çalışmaya devam etmeliyiz. Sadece bir değil yılın 12 ayında aynı bilinci aşılamak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak yönünde çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmelidir. Memnuniyetle ifade ediyorum ki tüm Diyarbakırlı hemşerilerimiz kampanyamıza yoğun destek ve ilgi göstermişlerdir. Tüm hemşerilerimize sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum ve tasarruf konusunda duyarlılıklarının devamını diliyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)