Adıyaman İl Müftüsü Dr. Mevlüt Haliloğlu "8 Eylül Dünya okuma ve Yazma Günü" ve 2023-2024 eğitim-öğretim yılının başlayacak olması nedeniyle İslam dininin ilme ve okumaya verdiği önem hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yirmi milyona yakın öğrencinin tatilden sonra tekrar okula başlayacak olması ve "8 Eylül Dünya okuma ve Yazma Günü" vesileyle İslam'ın eğitim-öğretim ve ilme verdiği değer hususunda açıklamada bulunan Haliloğlu İslam dininin, ilim dini olduğunu kaydetti.

"İlk ayetler 'Oku' diye başlar"


 Mevlüt Haliloğlu

İlmin ve öğrenmenin önemine vurgu yapan Haliloğlu, "İslam dininin programı ve hedefi, alemlerin Rabbi tarafından tayin edilmiş cihanşümul bir eğitim nizamıdır. Malum olduğu üzere sevgili Peygamberimize nazil olan ilk ayetler 'Oku' diye başlar. 'Oku yaratan Rabbinin adıyla oku. Oku O insana bilmediğini öğretti. Kalemle yazmayı öğretti.' diye başlıyor. Kur'an-ı Kerim'de kaleme yemin ederek kalemin yazdıklarına yemin ederek başladığını görüyoruz. İslam dini bir ilim dinidir. Kur'an-ı Kerim'de en çok geçen kelimenin lafzatullah yani Allah'ın ismi olduğunu biliyoruz. Allah'ın isminden sonra Kur'an-ı Kerim'de en çok geçen kelime ilim kelimesi ve ilim anlamına gelen kelimelerdir. Sevgili Peygamberimize ilk hitabında ilmi sadece salt bir ilim öğrenmek için değil Allaha dayanmak, Allah'ın rızasına sığınmak, Allah'ı razı etmek ve Allah'ın varlığına inanmak suretiyle ilim öğrenmeyi teşvik ettiğini görüyoruz. Sevgili Peygamberimiz okuma yazma bilmeyen bir insandı ama Cenab-ı Allah'ın Peygamber Efendimize oku diyerek başlaması bu manada son derece önemli son derece manidardır. Kur'an-ı Kerim'de 'Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Gece il gündüz bir olur mu?' dedi.

"Efendimiz bütün ashabını ilim öğrenmeye teşvik etmiştir"

Müslüman kadın ve erkek herkesin ilimle meşgul olması hususunu hatırlatan Haliloğlu, "Peygamber Efendimiz kadın, erkek her Müslümana ilim öğrenmenin farz olduğunu söyler. İslam uleması bu hadisi şöyle yorumlar: Namaz nasıl ki farz-ıayn ve faz-ı kifayedir. Cenaze namazında olduğu gibi. İlim de aynı şekilde faz-ı ayn ve farz-ı kifaye olarak İslam alimleri tarafından ikiye ayrılır. Farz-ı ayn İslami bilgileri her Müslümanın öğrenmesi gereken temel dini bilgilerdir. Ama Müslüman bir toplumun hayatiyetinin devam edebilmesi için çeşitli mesleklere ihtiyaç vardır. Bu meslek dallarından kendi kabiliyetine göre her bir insanın meslek sahibi olması ve geçimini sağlaması hem de topluma faydalı olması son derece önemlidir, gereklidir." ifadelerini kullandı.

"İlim Sevgili Peygamberimizin hassasiyetle üstünde durduğu bir konudur"

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Müslümanların ilimle ilgilenmesi hususunun üzerinde özenle durduğunu dile getiren Haliloğlu şöyle devam etti:

'İlmi nerede bulursanız alın.' der. Kur'an-ı Kerim'de Allah'a en yakın olanların bilgi sahibi olduğu kişiler olarak ifade edilir. Ayetlerde ve hadislerde ifade edilen bu hususun İslam medeniyetinin teşekkül döneminde devam ettiğini görüyoruz. Sahih-i Buhari hadis kitabının giriş bölümüne Peygamber Efendimize vahyin gelişini, ardından iman ve imandan sonra ilim olduğunu söyler. Dolayısıyla bu İslam medeniyetinde ilme gösterilen ilmin bir göstergesidir. Kur'an-ı Kerim'de ilimden türemiş birçok kelimenin olduğunu biliyoruz. O bakımdan bizim hayatımızı doğru bir şekilde sürdürebilmemiz, hurafelerden batıl inançlardan uzak bir şekilde yaşayabilmemiz için temel dini bilgileri öğrenmemiz gerekir. Bunun yanı sıra günlük hayatımızda bize lazım olan iyi bir Müslüman, iyi bir insan ve iyi bir vatandaş olarak hayamızı sürdürebilmemiz için temel bilgilerimizi öğrenmemiz lazımdır."

"Eğitimin amacını kendi içinde gizli bilgileri keşfetmek"

İslam eğitimcilerinin eğitimle ilgili ifadelerine değinen Haliloğlu, "İslam eğitimcileri eğitimden bahsederken eğitimin amacını kendi içinde gizli bilgileri keşfetmek, topluma faydalı olmak ve iyi bir Müslüman olmak, iyi bir insan olmak için temel bilgileri öğrenme şeklinde ifade ederler. Önümüzdeki hafta yirmi milyona yakın evladımız okula başlayacak. Bu vesileyle toplum olarak yavrularımızın geleceğe hazırlanması için seferber olmalıyız. Çocuklarımızın iyi bir Müslüman, iyi bir insan ve iyi bir vatandaş olması için çaba sarfetmeliyiz. Bu çocuklarımız mutlaka okuma, yazmayı öğrenmekle beraber topluma yararlı bilgili öğrenmeye çalışmalıdırlar. Kabiliyetlerine göre o konuda ihtisas sahibi olmalıdırlar. Bu vesileyle ben çocuklarımızın doğru dini bilgilerle ve insani belgilerle donanmalarını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum." dedi. (İLKHA)