Yusuf Özgür / Haber Merkezi

Devlet ile PKK müzakereleri temelinde başlayan çözüm süreci, PKK’nin cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan’ın 21 Mart’ta deklare ettiği yeni yol haritasıyla farklı bir aşamaya geçmişti. Öcalan’ın, “Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir.” mesajından sonra PKK’nin silahlı elemanlarının sınır ötesine birkaç ay içinde çekilmesi beklenirken, bu süreçte PKK’nin farklı bölgelerdeki militanları Lice, Kulp, Genç, Hazro ve Silvan beşgeninde kümelenmeye başladı.

YENİ HAREKET TARZI ESKİNİN DEVAMI
Lice’nin Sisé ile Dérxust Köyü’nü merkez edinen PKK’liler bazı kamplarını köylere taşıyarak sözüm ona demokratik özerklik projesinin alt yapısını oluşturmaya başladılar. PYD’nin Rojava’da uyguladığı sistemin benzerini Lice’de hayata geçirmeye çalışan PKK, bir taraftan militan sayısını artırmaya çalışırken, öbür taraftan rant ağını genişleterek ekonomik alt yapısını güçlendiriyor. Yeni konseptte makyavelist(amaca ulaşmak için her yolu mubah görme, acımasızlık duygusuyla hareket etme) tarzına devam eden örgüt; köylüleri kaçırıyor, haraç kesiyor ve kurduğu yerel mahkemelerde yargılamalar yaparak halka çeşitli cezalar veriyor.

GENÇLERE SOSYALİZM VE ZERDÜŞTLÜK AŞILIYORLAR

PKK’nin demokratik özerklik için pilot bölge ilan ettiği Lice’de, bazı yerlere askerlerin giremediği iddia ediliyor. Genç sınırındaki Riz bölgesi ve Spéné’nin dağlık kesimleri başta olmak üzere birçok bölgede kurulan kamplarda, çevre köylerden götürülen gençler askeri ve siyasi eğitime tabi tutuluyor. Eğitimlerde, Sosyalizm ve Zerdüştlük özellikle gençlerin zihinlerine empoze ediliyor.

SİLAHLI MİLİTANLAR KÖY KÖY GEZEREK KORKU SALIYORLAR

PKK için önemli günlerde köylüleri toplayarak dağlara götüren militanlar, burada büyük ateşler yakarak kadınlı-erkekli kutlamalar yapıyor.
Bir kısmını halktan gasp ettikleri araçlarla gündüz ortasında köy köy gezen silahlı militanlar, bir yandan köylülere korku salıyor, bir yandan da çeşitli vaatlerle gençleri dağa çıkarmak için propaganda yapıyorlar.

DEVLETLE ANLAŞTIK, DAĞA ÇIKANLAR MEMUR VE POLİS OLACAK
Köylülerin anlattıklarına göre, PKK militanları, “Biz devletle anlaştık 2 yıl sonra demokratik özerkliği ilan edeceğiz. Şimdiden dağa çıkanlar yeni yönetimin memurları ve polisleri olacak” diyerek gençleri dağa çıkmaya teşvik ediyorlar. Militanların propagandalarına kanan bazı gençler sadece gelecek endişesi ile PKK’ye katılıyor. Çatışmalar bittiği halde PKK’ye yoğun şekilde katılımların altında bu nedenin olduğu ifade ediliyor.

JANDARMA OPERASYONLARI GÖSTERMELİK
Lice, Kulp ve Genç üçgeninde bir kısmı PKK militanları tarafından, bir kısmı da PKK’ye vergi adı altında para veren kişiler tarafından işletilen binlerce dönüm esrar tarlasından bahsediliyor. Öyle ki her biri 300-400 dönüm büyüklüğünde çok sayıda esrar tarlalarının olduğu belirtiliyor. PKK’nin son iki yıldan bu yana kendisi ve anlaşmalı olduğu şahıslar dışındaki kişilere esrar ekimini yasakladığı ve bunu ihlal edenleri ise cezalandırdığı belirtiliyor. Köylülerin iddiasına göre karakolların bu tarlalardan haberi var ancak müdahalede bulunmuyorlar. Jandarmanın operasyon düzenlediği esrar tarlalarının, mevcut esrar tarlalarının yüzde 5’i dahi etmediği öne sürülüyor. Söz konusu bölgelerde uyuşturucudan dolayı bazı ölümlü çatışmalar dahi meydana geliyor.

BAZI KÖYLERDE KADINLAR DAHİ ESRAR KULLANIYOR
Yakın çevrelerinde boy boy hint kenevirlerini gören gençler uyuşturucuya başlıyor. Hatta bazı köylerde kadınların dahi esrar kullandığı iddia ediliyor.

KÖYLÜLERE AĞIR PARA CEZALARI KESİYORLAR

Lice’de, halka otoritesini dayatan PKK, Benin’den Temıra’ya, Darakol’dan Hevsel Beg’e, Metmur’dan Reşan’a ve Hazmaz’a kadar yüzlerce köyü baskı altında tutuyor. Maddi durumu biraz iyi olan köylülerden haraç alan PKK’liler, bazı köylülere de 50 bin-100 bin TL civarında para cezaları kesiyor. Başka partilere oy verdiğini düşündükleri kişileri ise sudan bahanelerle cezalandıran PKK’liler, bu kişileri kaçırarak çeşitli işkenceler yapıyor.

İKİ KELİMEYE DAYAK ÜÇÜNCÜ KELİMEYE İSE ÖLÜM
Vatandaşların anlaşmazlıklarını mahkemelere ya da âlimlere götürmelerine engel olan militanlar, kurdukları sözde mahkemelerle halkı yargılıyorlar. PKK mahkemelerinde zenginler (militanlara para verdikleri için) ve bir yakını dağda olanların kayırıldığı ifade ediliyor. PKK aleyhinde suç işleyenlerin ise korkunç şekilde cezalandırıldığı yine baskı altındaki insanlar tarafından dile getiriliyor. Örneğin, oğlu dağa giden bir babanın oğlunu aramasını suç olarak gören PKK militanlarının, yakalayarak kaçırdıkları bu kişinin tüm dişlerini çektikleri anlatılıyor. Yine ceza olarak otomobiline el konulan bir kişi, aracını geri istediğinde militanların onu sözde mahkemeye götürdükleri, mahkemede kendisine “Bir kelime konuşabilirsin, ikinci kelimeyi konuşursan dayak yiyeceksin, üçüncüyü konuşursan öldürüleceksin” dedikleri, bu kişinin bizzat yakınları tarafından dile getirildi.

BDP DIŞINDAKİ PARTİLERE OY VERENLER POTANSİYEL DÜŞMAN
Yerel seçimler için şimdiden hazırlıkların yapıldığı bölgede vatandaşların BDP dışındaki partilere oy vermemesi için şimdiden hazırlıklara başlayan PKK’lilerin, “başka partiye oy verenler haindir ve bizim düşmanlarımızdır” dedikleri ifade ediliyor.

HER KÖYE İKİ PKK AJANI YERLEŞTİRDİLER

PKK’lilerin her köye bir erkek ve bir kadından oluşan sorumlular atadıkları ve bu kişilerin köylerdeki gelişmeleri örgüte bildirdikleri dile getirilirken, bu şahısların aynı zamanda seçimlerde tüm oyların BDP’ye verilmesinden sorumlu oldukları ifade ediliyor. Köylerde BDP dışındaki partilere oy verildiği takdirde, köy sorumlularının cezalandırılacakları yönünde tehdit edildikleri iddia ediliyor.

DAĞDAKİ KAMPLARINI KÖYLERE TAŞIDILAR

Jandarmanın adeta tüm görevlerini PKK’nin sözüm ona asayiş birimlerine terk ettiğini belirten bölge insanları, PKK militanlarının ellerindeki silahlarla devriye gezdiklerini, hatta Sisé ile Derxust köylerinde gündüz nöbet tutukları belirtiliyor. Bazı köylerdeki terk edilmiş evlere yerleşen militanlar, adeta dağlardaki kampları köylere taşımış bulunuyor. PKK’lilerin aynı zamanda köylülerin dini ve kültürel yönden yozlaşmaları için faaliyet yürüttükleri belirtiliyor.

PKK BUNALIMI, HALKI ÇATIŞTIRIYOR

PKK’nın baskılarından bunalan halk ise silahlanıyor. Bu nedenle bölgede halk arasında sık sık silahlı çatışmalar yaşanıyor.

PKK, BÖLGEDE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATTI
Köylerinde fotoğraf dahi çekilmesinden korktuklarını belirten insanlar, gelecekten yana büyük kaygılar taşıyorlar. PKK’nin baskıları devam ederse köylerini terk edeceklerini belirten çok sayıda kişi, PKK’den yana hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyor.

Bölge insanı, tüm bu şikâyetlerini ancak kısık bir sesle dile getirebiliyor. Can güvenliği nedeniyle hiç kimse isminin yazılmasını ve fotoğrafının çekilmesini istemiyor ve ancak güvenebildiği kimselere konuşabiliyorlar.