Toz, polen, fıstık, çilek, güneş, böcek, hayvan tüyü.. Binlerce alerji türünden muzdarip milyonlarca insan var.. Ancak bazen neye alerjimiz olduğunu bile bilmiyor, vücudumuz alerji nedeniyle tepki verince test yaptırarak neye alerjimiz olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz.. Peki alerji testi nasıl yapılır? Alerji testi sonuçları nasıl yorumlanır?

ALERJİ TESTİ NASIL YAPILIR?

Alerjiler  kan tahlili ya da cilt testleri ile belirlenmektedir. 

Kan Testi

Alerji testi türleri arasında en etkilisidir. Bu testle  kandaki IgE antikoru oranı ölçülür Eğer hastanın alerjisi varsa kandaki bu oran  normal kişilerin 10 katı kadar çıkacaktır.

Prick Testi

Bu test cilt üzerine uygulanır. Hastanın derisi çizilir, alerjen maddeler deri üzerine damlatılır ve yarım kadar saat sonra kızarıklık varsa kızarıklık oluşturan madde alerjen olarak tespit edilir. 

Patch Testi

Özellikle egzema alerjenleri tespitinde kullanılır. Hastanın sırtına yapıştırılacak bir banda çeşitli maddeler ve dökülür ve sırta yapıştırılır, 2 gün sonra bant çıkarılır, kızarıklık bölgesinden alerjen tespit edilir. 

KANDA ALERJİ TESTİ SONUÇLARI NASIL YORUMLANIR?

Kanda alerjiye özgü antikorların çıkması alerji tespitini sağlar. Alerjisi olan birinin kandaki IgE oranı normal hastaların 10 katı kadarıdır. Kan testi alerjiyi tespit eder. Eğer belirti yok  ancak  kan testi pozitifse  gerçek bir alerji yoktur. Eğer kan testi negatif ancak belirti varsa  bağışıklık sistemi test edilen alerjene cevap vermemiştir.