ANKARA - Keçiören Kalaba Meydanı'nda düzenlenen törene, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, ilgililer ve vatandaşlar katıldı.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, buradaki konuşmasında, Ankara'nın su zengini bir kent olmadığı için sulamanın önemli olduğunu belirterek, zirai sulama için Ankara'da 5 yılda 43 baraj, gölet ve sulama tesisi kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.
DSİ'nin "1.000 Günde 1.000 Gölet" projesini milletin hizmetine sunmasının heyecanını yaşadıklarını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, şunları belirtti:
"43 baraj, gölet ve sulama tesis sayesinde Ankara'da 123 bin 610 dekarlık arazi modern kapalı sistemle sulanacak. Tabii bunun dışında Ankaramızda Orman Teşkilatımız da gayret ediyor. Son 10 yılda Ankara'da yaklaşık 740 bin dekar alanda ağaçlandırma ve bozuk ormanların ıslahını gerçekleştirdik ve 73 milyon 954 bin fidanı toprakla buluşturduk. Bu sayının içinde belediyelerin diktikleri dâhil değil. Şu anda Ceviz ve Badem Eylem Planlarını başlattık, Ankara'ya sadece çam ve akasya dikmeyeceğiz. Mümkün olan yerlere ceviz ve badem dikerek vatandaşlarımızın kalkınmasını sağlayacağız."
Hükümetleriyle birlikte DSİ bütçesinin arttırıldığını ve bu sayede önemli yatırımların hayata geçirildiğini kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, önceki hükümetler döneminde faize giden kaynakların iktidarlarıyla yatırımlara aktarıldığını anlattı.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ankara Çayı'nın başkentin önemli su kaynaklarından birisi olduğuna dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:
"1957 yılında 185 vatandaşımız dere taşkını nedeniyle hayatını kaybetti. Biz dere ıslahlarına çok önem veriyoruz. Şimdiye kadar Ankara'da 27, Türkiye genelinde ise 650 dereyi ıslah ettik. Bana göre bunlar arasında en önemlilerinden birisi Ankara Çayı ve kolları. Belediyelerimizle işbirliği yaparak yaklaşık 120 milyon lira maliyetle Ankara Çayı'nı geri kazanmak için işe başladık. Ankara Çayı'nın adı 'Kokar Çay'dı. Biz 4 kısımdan oluşan projeyle Ankara Çayı ve kollarını muhteşem mekânlar haline getireceğiz."
"Temelini atacağımız ve açılışını gerçekleştireceğimiz 16 tesisimiz 122 milyon liraya mal olacak." diyen Prof. Dr. Eroğlu, bunların dışında Ankara için 219,5 milyon lira tutarında 26'sı DSİ'ye ait 33 yatırımının da müjdesini verdi.
Konuşmaların ardından, Ankara Çayı Islahı 3. Kısım, Keçiören Çubuk Çayı Islahı, Ankara Çayı Islahı 4. Kısım, Şereflikoçhisar İçmesuyu Projesi Arıtma Tesisi, Haymana Türkşerefli Göleti, Ayaş Gökler Göleti, Haymana Türkşerefli Göleti Sulaması, Çubuk Yukarı Çavundur Göleti ve Sulaması, Çubuk Çayı Taşkın Koruma Rehabilitasyonu ve 2. Kısım Islahı, Şereflikoçhisar Peçenek Çayı ve Beypazarı İnözü Deresi taşkın koruma tesislerinin temeli atıldı.
Şereflikoçhisar İçmesuyu Projesi İsale Hattı, Şereflikoçhisar Projesi Karayolları Rolekasyonu, Nallıhan Belenalan Göleti Sulaması, Beypazarı Üreğil köyü ile Nallıhan Fatih Mahallesi taşkın koruma tesislerinin de açılışı yapıldı. (İLKHA)