Bir iş kazası veya yakalanan ağır bir hastalık nedeniyle çalışanlar, malulen emekliliğe ayrılmak ister. Mecburi veya zorunlu bir emeklilik olarak da halk arasında biliniyor.
Çalışanların, en çok merak ettiği ise, malulen emeklilik nasıl olunur, şartları nelerdir, hangi hastalıkları kapsıyor, emeklilik için nereye başvurulur gibi sorulardır.
Malulen emeklilik için çalışan sigortalının veya işverenin talebi olması gerekiyor. Bu talep doğrultusunda SGK'nın yetkilendirdiği bir sağlık kurulundan, çalışamaz, iş yapamaz raporu alınır. Bu rapor usulüne uygun ve belgelere dayandırılmalıdır.
Sağlı kurulunun incelemesinin sonucunda çalışanın en az yüzde 60 iş gücünü kaybetmiş olması gerekiyor.
Malulen emeklilik için ne kadar süre çalışmış olması lazım?
En az on yıldan beri sigortalı olup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması gerekiyor. Bu şartları yerine getirmemişse malulen emeklilik maaşı bbağlanmıyor.
Malulen emekli olmak için nereye başvurulur?
Sigortalı çalışan malulen emeklilik için bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğüne başvurusunu yapar.
Başvurduğunda SGK, kendisine malulen emeklilik için sevk yazısı verecek. Bu yazı ile devlet hastaneleri, devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden herhangi birisine randevu alarak başvurur. Özel hastanelerden alınacak raporlar malulen emeklilik için geçerli sayılmıyor.
Malulen emekli olunabilecek hastalıklar
Tedavisi imkansız olan her türlü hastalık malulen emeklilik hakkını bireye sağlıyor. Kanser, epilepsi, Parkinson, beyin tümörü, behçet hastalığı, kemik iliği hariç organ nakli, aids, tüberkiloz, karaciğer, sirozu, zeka geriliği, şizofren, bipolar bozukluk, serebral palsi, felç, uzuv kayıpları, demans ve görme kaybı hatalıkları malulen emekliliğe neden olabilecek hastalıklardır.