Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Balin konu hakkında şu bilgileri verdi:
"Haşimato, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı ve bu kısımda hasara neden olan bir bağışıklık sistemi (otoimmün) hastalığına denir. Bu durum tiroid bezinin kronik iltihaplanmasına neden olur. Ayrıca uzun zamanda oluşan tiroit hasarı sonucu yeteri kadar tiroid hormonu salgılanamamasına (hipotiroidizm) yol açar. Hipotiroidi vücuttaki pek çok sistemi etkileyerek yavaşlamasına sebep olur.
Kansızlık, yorgunluk, depresyon, saç dökülmesi, çok üşüme, adet düzensizliği, nedensiz kilo alımı, soğuğa karşı dayanıksızlık, dilde büyüme, tırnakkırılması, unutkanlık, kuru cilt, cilttekalınlaşma, kısırlık, düşük gebelik gibi...
Haşimato hastalarının dikkat etmesi gerekenler;
Stresten uzak durulmalı, eksik olan vitamin ve minerallerin eksikliği giderilmeli, otoimmünreaksiyona neden olan ve bağırsak florasını bozan besinlerden uzak durulmalı, egzersiz yapılmalı ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.
Son zamanlara düşük doz lazer terapisi (LLLT = Low Level Laser Therapy) haşimato hastalığı tedavisinde umut verici sonuçlar göstermektedir. Bu tedavinin etki mekanizması tiroit dokusunun kanlanmasını fazlalaştırıp kronik enflamasyonunun (yangı) azalmasını sağlayarak hücrelerin hasar görmesini aza indirip hormon üretim kapasitesini fazlalaştırmaktadır. Yalnız bu tedavi, tiroit kanseri olanlara, radyo aktif iyot tedavisi geçirmiş olanlara ve tiroit dokusu ameliyatla alınmış kişilere uygulanamaz.
LLLT tedavisi; Yan etkisi olmayan, uygulanması kolay ve kısa süren işlem süresi ile konforlu bir uygulanamadır. Bu yöntem sayesinde hastaların yoğun yaşamış olduğu şikâyetler geriler ve bazı şikayetlerinde geçtiği gözlenmektedir. Yine bu zaman zarfında tiroit ilacına olan ihtiyacın ya azaldığı veya tamamen ortadan kalktığını görülür. Hasimato hastalığı olan hastalarda Lazer tedavisi ile birlikte kişiye uygun olan beslenme programı, takipli olduğu doktor tarafından yapılacak olan mikro besin desteği ile birlikte stresi kontrol edebilen ve uyku düzenlerini sağlayan hastalarda daha da etkili olduğunu söyleyebiliriz." (İLKHA)