DİYARBAKIR - İntegral Dershanesi Rehber Hocası Avni Altın`la üniversite adaylarının tercih konusunda dikkat etmeleri gereken hususları konuştuk.

 

Rehberlik uzmanları, adayları, yarın başlayıp 5 ağustos saat 17.00`de sona erecek olan üniversite başvuru tercihlerinde, süreci başarılı bir şekilde geçirmeleri yönünde uyarılarda bulunuyor.

Adaylar tercihlerini, bir başvuru merkezi aracılığıyla veya internet üzerinden bireysel olarak gerçekleştirebilecek.

Adayların kaç puanla hangi bölümlere başvurabilecekleri hakkında bilgi veren İntegral Dershanesi Rehberlik Hocası Avni Altın; "YGS puanı 140 ve 180 arası olanlar iki ve 4 yıllık Açıköğretimi, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümleri ve iki yıllık meslek yüksek okullarını tercih edebilirler. YGS Puanı 180 ve üzeri olanlar o puan türündeki dört veya daha fazla yıllık lisans bölümlerini tercih edebilirler. Kimya öğretmenliği hemşirelik MYO gibi… Adaylarımız hangi puan türünden 180 puanını geçtilerse o puan türündeki lisans bölümlerini tercih edebilirler." şeklinde konuştu.

Tercihte aile ve çevre baskısına dikkat!
Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken kriterleri açıklayan Altın, öğrenci ailelerinin sorumluluk alanına dikkat çekerek, "Bazı öğrenciler, üzerinde baskı psikolojisinden dolayı isteyemeyecekleri bir bölümü yazabilmekte. Aile kazanamasam ne der, arkadaşlarım ne der, toplum tarafından rencide edilebilirim düşüncesiyle tercih yapan öğrenciler, üniversiteyi kazandıktan sonraki süreçte ya üniversiteyi yarıda bırakır ya da başlamadan bitirir. Bir sonraki sınava girdiğinde ciddi anlamda bir puan kaybına sebep olur. Öğrenciler tercih yaparken mutlaka severek ve isteyerek gideceği bölümleri tercih etmelidir." dedi.

Herkes yeteneğine göre tercihte bulunmalı
Her öğrencinin yeteneklerinin farklı olmasından dolayı, öğrencilerin tercih yaparken kendi yetenekleri ekseninde tercihte bulunmaları gerektiğini kaydeden Altın,"Öğrencilerin, sınav soncunda daha çok kendi alanındaki satırı göz önünde bulundurarak o puan türündeki sıralamayı ele alarak başarı sırasına göre tercih yapmaları gerekmektedir. Bunu yaparken mutlaka ama mutlaka bir uzmana veya rehberlik servisine başvurmalıdır." ifadelerini kullandı.

 

Öğrencilerin tercih sırasında devlet ve vakıf üniversitelerinin ayırımına dikkat etmeleri gerektiğini dile getiren Altın, "Çünkü devlet üniversitelerinde dönemlik harçlar dışında öğrencilerden ücret talep edilmez. Vakıf üniversitelerinde ise burslu olan bölümler hariç öğrencilerden her dönem ekstra bir öğrenim ücreti talep edilir. Bundan dolayı öğrencilerimiz vakıf üniversitelerin puanının düşük olduğuna aldanarak pek araştırma yapmadan tercihte bulunabiliyor. Kayıt esnasında bu ücretle karşı karşıya gelindiğinde öğrenciler şoke olabilir." şeklinde konuştu.

Altın, üniversitelerin özel koşullarına dikkat çekerek,"Tercih Kılavuzunda puan ve sıralamanın yanında bazı özel koşullarda bulunabilmektedir. Örneğin, bir yıl İngilizce zorunlu hazırlık var veya dersler X kampusunda değil de Y kampusunda görülecektir ve yahut Z ilçesinde görülecektir."dedi.

Ayetullah Turgut - İLKHA