Mazot ve gübre desteği Tarım Bakanlığınca belirlenen şartları yerine getiren çiftçiye verilir. Bu yardımlar çiftçinin banka hesabına aktarılır.

Çiftçiler, karta yüklenen tutarın tamamını mazot alımında veya tamamını gübre alımında kullanabileceği gibi, istediği kadar mazot veya gübre alımında da kullanabilirler.

Tanımlanan destekleme için son kullanılma gibi bir tarih söz konusu olmayıp, çiftçiler istediği zaman mazot ve gübre alımı yapabilirler. Mazot ve gübre alımında bayiler tarafından herhangi bir komisyon kesilmez.

Desteklemeden yararlanmak için çiftçiler, belirlenen süre içerisinde üretim yılına ait Çitçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını yaptırmaları ve tarımsal üretimde bulundukları arazi (kendi malı ve kiralamak suretiyle kullandığı tüm araziler) ve ürün beyanlarını bildirmeleri gerekiyor.

Mazot ve gübre desteği ödemeleri, üretim yılı içerisinde tarımsal üretimde bulunulan ÇKS'ye kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak ürünler için belirlenen birim fiyatlar üzerinden yapılır.

Bu ödemeler yapılmadan çiftçinin tarımsal elektrik ve sulama borcu var ise, bu miktarlar karta yüklenmeden önce destek miktarından kesilerek kalan miktar kartlara yüklenir.

2023 üretim yılından itibaren çiftçilerimiz, ÇKS kayıtlarını güncelleme işlemini e-Devlet kapısı üzerinden de yapabilmekte. 2023 üretim yılı ve bundan sonraki üretim yılları için ÇKS başvuru süresi, yapılan düzenleme ile bir önceki yılın 1 Eylül - 31 Aralık arasında 4 aylık bir süre olarak belirlenmiştir.

2023 üretim yılında ÇKS kaydı olmayıp son müracaat tarihinden sonra arazi edinen veya kiralayan çiftçiler, üretim yılı sonuna kadar ÇKS kayıtlarını yaptırabilmektedirler. Yine 2023 üretim yılında ÇKS kaydını yaptırmış olan çiftçiler de son müracaat tarihinden sonra edindikleri veya kiraladıkları arazileri üretim yılı sonuna kadar kayıt ettirebilmektedirler.