Van'da yaşanan sorunları ele alarak bu sorunlara çözüm önerileri sunan HÜDA PAR Van İl Başkanlığı, vatandaşın sıkıntılarını gündeme getirmeyi sürdürüyor.
Önceki yıllarda eğitimde görülen sorunları düzenlenen basın açıklamasıyla tek tek ele alan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, çözüm önerilerini sunarak iyi bir planlamanın yapılması gerektiğini vurguladı.
"Yapılan güzel çalışmaları takdir ediyor, şehrin tamamına yayılmasını bekliyoruz"
Her hafta yaptıkları basın açıklamasıyla farklı konuları ele aldıklarını ve vatandaşın sorunlarını muhataplarına ilettiklerini belirten Başkan Sayğın, "Yapmakta olduğumuz bu basın açıklamalarının amacı işlerin daha iyi gitmesini sağlamak. Var olan sorun ve sıkıntılardan idarecilerin haberdar olmasını sağlamak ve bu noktada adım atmaya zorlamaktır. Bu açıklamalarımızı alan, dinleyen ve değerlendiren muhataplarımızın da bundan mutlu olmalarını bekleriz. Çünkü alanda onlar için hazır bir iş yapıyor, sorun ve sıkıntıları kendilerine iletiyoruz. Rencide etmeyen bir dil kullanıyoruz. Bazen sertleşebiliyor ama hiçbir zaman karşı tarafa hakaret ve rencide edici bir tutuma girmedik girmeyeceğiz de. Hemen alt sokağımızda peyzaj çalışmaları yapılmış, bu olumlu bir gelişmedir. Birçok yerde de yeşillendirme çalışmalarının olduğunu gördük. Bunlar memnuniyet verici hususlardır. Her ne kadar basın açıklamalarımızda eleştirilerimizi sunsak da bu tür olumlu gelişmeleri de takdir edeceğiz. Dolayısıyla İpekyolu Belediyesi'nin başlatmış olduğu bu çalışmayı takdir ediyor ve şehrin tamamına yayılmasını bekliyoruz." dedi.
"Maddi durumu kötü olan velilere ek kaynak desteği sunulsun"
Ders kitaplarının yetersizliğine değinen Başkan Sayğın, "Eylül ayı itibarıyla okullar açılacak. Bir yıllık eğitimin planlamasının başındayız. İşe nasıl başlarsak öyle devam ediyor maalesef. Geçen yıllardan kalan okullarla ilgili birçok sorun ve sıkıntımız vardı. Bunlarla ilgili tekrardan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Milli Eğitimin dağıttığı kitaplar çok yetersiz kalmaktadır. Öğretmenler mecburen ek kaynağa başvurma durumunda kalıyor. Burada öğretmenlere veya velilere Milli Eğitim kitapları yeterlidir, ek kaynak almayın deme durumunda değiliz. Gönül isterdi ki buna ihtiyaç olmasın fakat maalesef geçen yıllarda dağıtılan kaynakların yeterli olmadığını gördük. HÜDA PAR olarak şu çağrımız var; valimiz kitaba düşkün biri, her alanda kitap dağıtmayı seven, okullara kütüphane oluşturan, bu konuda ciddi bir bütçe oluşturduğunu biliyoruz. Bu yıl için en azından bu bütçenin ek kaynak noktasında velilere destek olarak sunulmasını teklif ediyoruz. Özellikle maddi durumu iyi olmayan velilere ek kaynak noktasında bir destek sağlanabilir" ifadelerini kullandı.
"Güvenlik görevlisi olmayan hiçbir okul kalmamalı"
Okullarda yaşanan güvenlik sorununa dair gözlemlerini anlatan İl Başkanı Sayğın, "Geçtiğimiz yıllarda özellikle güvenlik sorunu ve temizlik elemanı sorunu olduğunu biliyoruz. Şimdiye kadar İŞKUR aracılığıyla geçici işçiler alınıp bunlar üzerinden sorun giderilmeye çalışılıyordu. Bu yeterli olmuyor. Gözlemlerimize göre, İŞKUR elemanlarıyla bu işin gitmeyeceği, kadrolu elemanlara geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle güvenlik görevlisi hususunda tam bir hassasiyet gösterilmeli. Önünde güvenlik görevlisi olmayan hiçbir okul kalmamalı. Birçok okulumuz konumu itibarıyla dışarıdan müdahalelere açık yerlerdir. Bunların önüne geçmek adına öğrencilerin giriş-çıkışlarını ve dışardan giriş çıkışları kontrol edecek bir güvenlik görevlisinin her okulda olması gerektiğini söylüyoruz. Bu noktada geçmiş yılların eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor. Yine birçok okulda temizlik sorunları olduğunu gözlemledik geçmiş yıllarda. Bu temizlik personellerinin eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur. Okullarda öğretmen ve idarecilerin dışında memur kadrosu çoğu yerde bulunmamaktadır. Okuldaki işler ve Milli Eğitimle yürütülen işlerde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu noktada gerekli atamalar yapılmalıdır." diye konuştu.
"Okul alışverişini yerel esnaftan yapalım"
Kırtasiye alışverişlerinin yerel esnaftan yapılması gerektiğini belirten Sayğın, "Yine geçtiğimiz yıllarda, bazı okulların yıkılması veya taşınması nedeniyle taşımalı eğitim yapıldı. Bu yıl taşımalı eğitim yapılacak yerlerde servis ağının çok iyi bir şekilde kurulması gerekmektedir. Birçok köy okulu veya birleştirilmiş okul geçen yıl servis noktasında sıkıntı yaşadı. Bu hatırlatmayı şimdiden yapıyoruz. Okul harcamalarıyla ilgili olarak okul idareciler ve milli eğitime bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Özellikle velilere ek külfet getirecek harcamalardan uzak durulmalıdır. Velilere de kitap harcamaları, kırtasiye harcamalarını yerel esnaftan yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Bir takım zincir marketler her işi yaptıkları gibi hemen reklamlara başlamışlar. Kırtasiye işine de el atmış durumdalar. Yereldeki kırtasiyecilerden çok farklı olmayacak bir fiyata satmaktadırlar. Alınacak kırtasiye malzemelerinin bu marketler yerine yerel esnaftan alınmasını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Okullarda gayri ahlaki gösteriler engellenmeli"
Okullardaki bazı kutlamaların toplumsal ahlaka uymadığını dile getiren Sayğın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Okul idarecilerinin resmi bayram ve kutlamalarda genel ahlaka uygun olmayan birtakım gösteriler düzenlendiğine şahit olduk. Okul sadece fenni eğitim yeri değildir aynı zamanda ahlaki eğitim yeridir. Çocuklar okula teslim edildiğinde müfredatın çocuğa hem fenni ilmi hem de ahlaki birtakım değerlerimizi öğretmesi gerekiyor. Bizi biz yapan değerler bellidir. Kendi değerlerimizden uzaklaşıp başka medeniyetlerin değerleriyle hareket ettiğimizde bizi biz yapan medeniyetimizden uzaklaşmış oluyoruz. Çocukları, ruhi, bedensel ve ahlaki açıdan yıpratacak birtakım uygulamaların önüne geçilmesi lazım. Lise çağındaki öğrenciler ve liselerde eğitim veren öğretmenlerle ilgili bir hususa değinmek istiyorum. Hem öğretmen hem de öğrencilerimizden öğrenci ve öğretmene yakışır bir giyim kuşam içerisinde olmasını bekliyoruz. Buna aykırı uygulamalara da müsamaha gösterilmemesini umuyoruz. Oranın bir okul olduğu, eğitim yuvası olduğu unutulmadan oraya uygun ne kızların ne erkeklerin ne de öğretmenlerin birbirini olumsuz yönde etkileyecek bir giyim-kuşam içerisinde olmamasını bekliyoruz."
"Öğrencilerin güzergâhı üzerinde olan alanlarda gerekli tedbirler alınmalıdır"
Sayğın, "Okul çevresinde alkol satışı yapan yerler özellikle denetlenmelidir. Özellikle merkezdeki okulların yakın alanlarında tekel büfelerinin olduğunu ve ilimizde gittikçe yaygınlaşan bir pavyon kültürünün yerleştirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Dolayısıyla okul çevresinde, öğrencilerin güzergâhı üzerinde olan alanlarda bununla ilgili gerekli tedbirler alınmalıdır." diyerek sözlerini sonlandırdı. (İLKHA)