Bu nedenle idrarda sadece bir kez bile kan görülürse doktora başvurulmalıdır. İdrarda gözle görülmese bile mikroskopla tespit edilebilecek miktarda kan olabilir. Bu durum da ancak idrar tahlili ile belirlenebilir.
İçerisinde kan görülen idrar; pembe, kırmızı veya kola renginde olabilir. İdrarın renginin değişmesi için az miktarda kan yeterli olur. Bu hastalık böbrekten kırmızı kan hücrelerinin idrara sızması sonucu oluşur.
İdrar yolu enfeksiyonları, böbrek enfeksiyonları, böbrek taşı, prostat büyümesi, prostat bezinin enfeksiyonu olan prostatit de benzer semptomların oluşmasına, böbrek hastalığı, kanser, genetik hastalıklar, böbrek yaralanmasına yol açabilir.
Tanısı ve Tedavisi Nasıldır?
İdrardan kan gelmesi şikayeti ile doktora başvuran hastaya, altta yatan sebebi bulmak için çeşitli testler yapılır. Hastalığın tanısı konulduktan sonra tedavi işlemlerine başlanır. Hastalığın tanısında idrar tahlili çok önemlidir. Hastalığın neden olduğu prostat büyümesi için hem ilaç tedavisi hem de cerrahi girişim tedavisi yapılır. İdrardan kan gelmesine neden olan bazı hastalıklar önlenebilir.
Beslenmeye dikkat edilerek bol sıvı tüketilmelidir. İdrardan kan gelmesi şikayeti olan kişiler vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmalıdır.