Köpek saldırılarının önüne geçilememesi yüzünden son yıllarda aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Hukukçu Tahir Zaman, başıboş köpek saldırılarında kimlerin sorumlu olduğu ve bu saldırılara maruz kalanların hangi kuruma dava açabileceğini anlattı.

Köpek saldırılarında sorumluluğun valilik ve belediyelere ait olduğunu vurgulayan Zaman, başıboş köpeklerden zarar gören herkesin il, ilçe belediyelerine ve valiliğe tazminat davası açabileceğine dikkat çekti.

Başıboş köpeklerin toplatılmasında ilgisiz kalan valilik ve belediyelerin açıkça insan hayatını hiçe saydığını, hukuka aykırı hareket ettiğini belirten Zaman, sokakların güvenli hale getirilmesi için valilik ve belediyelerin başıboş köpeklerin toplatılması zorunluluğunu ivedilikle yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Avukat Tahir Zaman

"Her gün binlerce insan köpek saldırılarına maruz kalıyor"

Başıboş köpeklerin saldırılarında idarenin sorumluluğunun son zamanlarda sıkça tartışıldığını dile getiren Zaman, "Her gün sokak köpekleri yüzünden saldırıya maruz kalan binlerce insanı görüyoruz. Peki, bu hayvan saldırılarında sorumluluk kime aittir? Buradaki sorumluluğa karşı açılacak davalarda nasıl bir yol ve yöntem kullanılacaktır? Hayvan saldırılarında sorumluluk öncelikle belediyelere aittir. Lakin 2021 yılında Danıştay 8'inci Dairenin vermiş olduğu kararda, hayvan saldırılarında belediyelerin sorumlu olduğu kadar valiliklerin ve ilçe belediyelerinde sorumlu tutulduğu hükme bağlanmıştır." dedi.

"Köpek sorunu yerel idarenin hizmet kusurudur"

Köpek saldırılarında açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında belediyeler sorumlu gözüküyor olsa da valiliklere ve ilçe belediyelerine karşı da dava açılabildiğini aktaran Zaman, şöyle devam etti:

"Bu her üç kurumda açılacak davlardan sorumludur. Söz konusu başıboş köpek sorunu yerel idarelerin hizmet kusurudur. 5216 sayılı büyükşehir belediyesi kanununun 7'nci maddesine göre büyükşehir belediyeleri hayvan barınakları yapmak, düzenlemek ve koruma evleri yapmakla görevlidir. Ayrıca 5199 sayılı hayvan hakları koruma kanununda da başıboş köpeklerle alakalı bakım evleri yapma, başıboş köpekleri rehabilite etme, aşılama, tedavi etme ve bütün bu faydalı faaliyetlerin yapılmasını zorunlu tutmuştur."

"İnsanlar kuduz tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır"

Sokaklarda binlerce başıboş köpek gördüklerini ifade eden Zaman, "Aslında sokaklarda başıboş köpek görmemiz aynı zamanda büyükşehir belediyelerinin 5199 sayılı kanuna aykırılık teşkil etmesi anlamına geliyor. Lakin hali hazırda gördüğümüz büyükşehir belediyeleri dışında ilçe belediyelerinde de neredeyse hayvan bakım evleri dahi bulunmamaktadır. Bu sebepten ötürü sokaklarda binlerce başıboş köpek bulunmaktadır. Her gün insanlar köpek saldırılarına maruz bırakılıp kuduz tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır." diye konuştu.

"Sokaklarımız okula gidecek çocuklar için güvenli hale gelmelidir"

"Başıboş köpeklere ilgisiz kalan belediyeler ve valilikler açıkça insan hayatını hiçe saymaktadır ve hukuka aykırı hareket etmektedir." diyen Hukukçu Tahir Zaman, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Yakın tarihte okullar açılacaktır ve milyonlarca çocuğumuz sabahın erken saatlerinde okullarına gideceklerdir. Hal böyleyken çocuklarımızın güvenli bir şekilde okullarına gidip gelebilmeleri için acilen Cumhurbaşkanımızın talimatı olan sokak hayvanlarının toplatılması zorunluluğunun bir an önce ivedilikle yerine getirilmesi ve bu konuda yerel yönetimlerin somut adımlar atması elzemdir." (İLKHA)