Hindistan, Chandrayaan-3 uzay aracıyla aya ilk kez güney kutbuna inen dördüncü ülke oldu.
Hindistan, Chandrayaan-3 misyonunu Türkiye saati ile 15.30 sıralarında Ay'ın keşfedilmemiş güney kutbuna güvenli bir şekilde indirdi.
Chandrayaan-3 uzay aracı geçen ay fırlatılmıştı. Hindistan böylece Sovyet Rusya, ABD ve Çin’den sonra Ay'a ayak basan dördüncü ve Ay'ın kutuplarından birine ayak basan ilk ülke konumuna geldi.
Ay’ın güney kutbu, aydaki su buzunun izlerine ilişkin son keşifler sayesinde son zamanlarda keşiflerin ilgisini çeken bir yer olarak ortaya çıktı.
Hindistan daha önce Eylül 2019′da Ay’ın güney kutbuna iniş girişiminde bulunmuştu ancak bir yazılım hatası Chandrayaan-2 misyonunun yüzeye çarpmasına neden olmuştu.
Uzmanlar, Ay'ın güney kutbunun ilginç olduğunu; tarihi, bilimsel ve jeolojik bir alan oldğuna dikkat çekiyor. Pek çok ülkenin ulaşmaya çalıştığı Ay'ın güney kutbunun, gelecekteki keşifler için bir üs görevi görebileceğine dikkat çeken uzmanlar, güney kutbunda suyun keşfedilmesi halinde, bunun roketler ve uzay araçları için yakıt kaynağı olarak hizmet edebileceğini vurguluyor. Uzmanlar ayrıca, Ay'ın değerli elementlerden oluşan hayati rezervleri barındırabileceğine inanıyor.
Chandrayaan-3′ün planlanan inişinden günler önce Rusya, neredeyse 50 yıl sonra ilk uzay aracını aya indirme girişiminde bulundu. Ancak Luna-25 misyonu, Cumartesi günü Ay yüzeyine çarparak yok oldu.
Birçok ülkenin önümüzdeki yıllarda aya misyon planları var. Buna Japonya'nın uzay ajansı Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı tarafından başlatılan ve bu ayın sonlarında başlaması beklenen bir görev de dahil.
ABD'nin ayrıca bu yılın başlarından itibaren Ay'a üç ticari iniş aracı gönderme planları var. NASA ise astronotları 2025 gibi kısa bir sürede Ay'a geri gönderebilecek Artemis III misyonu için çalışmaya devam ediyor. (İLKHA)