İSTANBUL- 11 Ayın Sultanı Mübarek Ramazan ayı 1 Ağustos 2011`de başlayacak ve 29 Ağustos 2011`de sona erecek. 30 Ağustos 2011`de ise Ramazan Bayramı birinci günü kutlanacak. Ramazan ayına sayılı günler kala alışveriş merkezleri hazırlıklara, vatandaşlar ise alışveriş yapmaya başladı.

Sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında sağlıklı insanların da beslenmelerine ayrıca önem göstermelerinin önemine dikkati çeken uzmanlar `tok tutar` düşüncesiyle fazla yemek tüketilmemesi gerektiğini belirterek, Ramazan ayında beslenmeyle ilgili önerilerini ise şöyle sıraladılar:

"Mümkün olduğunca hafif ve sıvı ağırlıklı beslenin. Ağır, yağlı börekler yerine daha hafif olan makarna ve komposto tüketin. Yağlı protein içeriği yüksek gıdalar yerine, kahvaltıyı tercih edin. Süt, peynir, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık özellikle tercih edilebilir. Uykuyu bölmek zor gelse de mutlaka sahura kalkın. İftar yemeklerini hızlı yemeyin, yemeğin süresini mümkün olduğu kadar uzatın, gıdaları mutlaka iyi çiğneyin, hafif bir çorba ile ya da bir salata ile başlayıp bir süre ara verin ve yemeye devam edin. Lifli gıdaları özellikle tercih edin."

İftardan Önce ve Sonra Nelere Dikkat Edilmeli

İftardan hemen sonra kahve içilmemesi ve aşırı çaya tüketiminde kaçınılmasını öneren Uzmanlar, "Yemekten en az yarım saat sonra çay için ve sahurda da aşırı çay tüketmeyin. Bolca meyve ve sebze tüketin, mevsim itibariyle kavun, karpuz, üzüm iyi seçenekler olabilir. Karbonhidrat, protein ve yağ gibi her besin gurubundan ölçülü miktarlarda tüketmeye dikkat edin. Sıvı gıdalara ve su tüketimine ağırlık verin. Burada dikkat edilmesi gereken iftarda bir bardak ılık su ile başlamak ve daha sonra yemek sırasında aşırı su içmeyip bunu geceye yaymaktır. Sahurda, susama hissini azaltacağı düşüncesiyle aşırı su içmek de doğru değildir. İftar ve sahur arasını sürekli yiyerek geçirmek doğru olmamakla birlikte özellikle sıvı alımına dikkat edin. Yaklaşık 2- 2,5 litre suyu mutlaka tüketin" diye konuştular.

Sigarayı Bırakmanız İçin Fırsat

Uzmanlar, sigara tiryakileri için Ramazan ayının sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat olduğuna da değinerek, "Çok yapılan bir yanlış da iftara hemen sigara ile başlamaktır ki, bu ciddi kalp krizi ve felçleri tetikleyebilir. İftarda içilen sigara adeta bir balyoz etkisi yaparak tüm dengeyi alt üst edebilir" dediler.

Oruçluyken ağır sporlar ve ağır bedensel aktivitelerden uzak durulmasının önemine de dikkati çeken Uzmanlar, iftardan sonra yine ağır sporlar yerine düz yürüyüşlerin tercih edilmesi gerektiğini de sözlerine eklediler. (Ali Yıldırım-İLKHA)