Özellikle kırsal yaşamda sıkça karşımıza çıkan ve bağışıklık kaynaklı rahatsızlıklara iyi gelen, vücudun direncini artıran bitkisel tedavi yöntemleri oldukça yaygınlaştı.. İlacın kimyasal zararlarından korunmak isteyenler bitkilerin şifasına sığınıyor.. Elbette doktor kontrolünde.. Çünkü bitkilerin yararları kadar doğru dozda tüketilmediği takdirde zararları da var.. Bu bitkilerden bir tanesi de ebegümeci.. Ebegümecinin faydaları nelerdir? Ebegümeci neye iyi gelir? Ebegümeci nasıl tüketilir?
EBEGÜMECİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Doğada kendiliğinden yetişen ebegümeci ilkbahar ve yaz aylarında görülür. Özellikle kökü ve çiçekleri tüketilir.
Mineraller açısından oldukça zengin olan ebegümeci A, B, C vitaminleriyle beraber çinko, demir, magnezyum, iyot, potasyum içerir.
Ağız sağlığına iyi gelir..
Ebegümecinin yaprakları diş eti sağlığı için oldukça faydalıdır. Ebegümeci yaprakları enfeksiyon ve bakteriden muhafaza eden anti-inflamatuar bileşenler içerir, bakteri plaklarının oluşumunu engeller. Diş eti sağlığı için ebegümeci yapraklarından yaptığınız çayla gargara yapabilirsiniz.
Kanseri önlemek için tüketin
Çağımızın en öldürücü hastalıklarından olan kanseri önlemek için bolca klorofil içeren ebegümecinin yapraklarını tüketebilirsiniz. Çünkü rofilin pek çok kanser türünde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca ebegümecindeki beta-sitosterol maddesinin prostat bezindeki tümörleri önleme yeteneğine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir
Ebegümeci balgam söktüğü için solunum yolunuzu temizler, göğüs sıkışması ve solunum güçlüğünde rahatlatır. Özellikle bronşit, astım gibi rahatsızlıkları olanlar tüketebilir. Grip , soğuk algınlığı gibi durumlarda da kullanabilirsiniz..
Cildi canlı gösterir
Ebegümeci cildi canlı ve parlak gösterir. İçeriğindeki A vitamini de cilde parlaklık ve genç bir görünüm verir.
Strese de iyi gelir
Bazı kaygı ve stres ilaçlarında kullanılan ebegümeci aynı zamanda esansiyel yağ içerir. Oldukça rahatlatıcıdır.
İltihap gidericidir
Özellikle yaraların iyileşmesinde içeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle önemli bir etkiye sahiptir. Böcek ısırığı, kızarıklık nedeniyle oluşan iltihaplanmaya karşı etkilidir. Yara bölgelerinde bakterilerin yayılmasını engelleyerek bağışıklık sistemini korur.
EBEGÜMECİ NASIL TÜKETİLİR?
Çoğunlukla çayı yapılsa da hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Çiğ şekilde salatalarda pişmiş şekilde ıspanak gibi yemeği de yapılabilir. Pişirildiğinde bamyadaki gibi bir mukus ortaya çıkar. Çay olarak tüketilen hibiskus ebegümeci türlerindendir. Ebegümeci çayı özellikle sindirim sistemine oldukça faydalıdır.