İslam İşbirliği Teşkilatı, Çin hükümetinin daveti üzerine 17 Ağustos'ta Doğu Türkistan'daki Müslümanların durumunu görüşmek, yaşadığı koşuları gözlemlemek için 25 ülkeden temsilciyi bölgeye gönderdi.

17 Ağustos 2023 tarihinde, İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri Çin hükümetinin Doğu Türkistan'a daveti üzerine bir heyet gönderdi. İslam İşbirliği Teşkilatının Daimi Üyesi ve Cibuti Büyükelçisi Dya-Eddine Bamakhrama'nın yönetimindeki heyette Suudi Arabistan ve Moritanya gibi 25 ülke temsilcisi yer aldı.

Söz konusu ziyarete ilişkin yazılı açıklama yapan Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın tüzüğünde belirtilen devletlerinin ötesinde ümmetin sosyo-ekonomik ve siyasi alanlardaki çıkarlarını koruma rolünü yerine getirmediği, Doğu Türkistan meselesinde sessiz kalınmasının endişe verici olduğu belirtildi.

"İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Doğu Türkistan tutumu endişe verici"

Çin'in Doğu Türkistan'ı işgal ettiği 1949'dan bu yana yoğun bir şekilde uyguladığı kamplar, beyin yıkama, İslam'ın tamamen yasaklanması, zorla kürtaj, ailelerinden zorla alınan çocuklar ve devlet planlı soykırım politikalarını uygulamaya devam ettiği hatırlatılan açıklamada, "Çin, 2012'den bu yana 'İslam'ın Çinlileştirilmesi' politikasını uygulayarak İslami uygulamaları kısıtlamış, camileri yıkmış, Müslüman âlimleri, ulemaları ve düşünürleri tutuklamış, İslam'a karşı politikalarını meşrulaştırmaya çalışmış ve Doğu Türkistan'daki devam eden soykırımı örtbas etmiştir. Dahası, Çin, iyi diplomatik ilişkiler sürdürdüğü İslam ülkelerinden delegeleri düzenli olarak davet eder ve genellikle yasak olan dini etkinlikleri bu heyetler için özel olarak sahneleyerek onları kandırmaya çalışmıştır. Çin, Doğu Türkistan halkına yönelik insan hakları ihlallerini 'teröre karşı savaşı' ve 'aşırılığa karşı mücadele' kisvesi altında meşrulaştırarak üçüncü tarafların bu konuya müdahalesini engellemektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın tüzüğünde belirtildiği gibi, üye devletlerinin ötesinde ümmetin sosyo-ekonomik ve siyasi alanlardaki çıkarlarını koruma rolünü üstlenmektedir. Ancak Müslüman topluluğun davasını savunma görevi olan İslam işbirliği Teşkilatı'nın Doğu Türkistan meselesindeki sessizliği ve karışık tutumu çok endişe vericidir." denildi.

İslami kuruluşlar ve alimlere Doğu Türkistan için harekete geçme çağrısı

Açıklamanın devamında, "Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı heyetine Doğu Türkistan halkının haklarını koruma görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyor ve heyetin Urumçi ziyaretleri hakkında gerçekleri ve adaleti İslam'da öğretildiği şekilde dürüst bir şekilde rapor etmelerini ve açıklamalarını istemektedir. Ayrıca, Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı heyetinden Çin'e zorla İslam'ın Çinlileştirilmesini ve Doğu Türkistan'ın Müslüman kimliğinin yok edilmesini durdurmaya yönelik adım atmasını önermektedir. Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği, Müslüman âlimlerden, İslami kuruluşlardan, hareketlerden, Müslüman ülkelerden ve siyasetçilerden Doğu Türkistan halkının yanında durmalarını ve devam eden soykırımı ve Çin sömürgeciliğini sona erdirmek için harekete geçmelerini istemektedir." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)