Mardin’in Kızıltepe ilçesinde iki dağın arasında bulunan ve 12 mahalleden oluşan Ğurs (Xurs) Vadisi, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta olup yeşilliği, alabalıkları, dere yatağındaki serin suyu ve şelaleleri ile insanları kendine çekiyor.
Son zamanlarda tesis sayısının çoğalmasıyla beraber insanların uğrak yerleri arasında bulunan Ğurs Vadisi, adeta çöl ortasındaki gerçek bir vaha gibi insanları cezbediyor
Kentte görülen yüksek sıcaklıklara karşı bunalan vatandaşlar için dinlenme alanı olan Ğurs vadisi, akan su yatağı sayesinde köylüler, geçimini tütün, bağcılık ve meyvecilik yaparak sağlıyor.
Ayrıca su yatağı üzerinde balık üretme tesisleri ve piknik alanları da bulunuyor.
Vadideki şelaleler, piknik alanları ve diğer doğal güzellikler ziyaretçilerine farklı bir atmosfer yaşatıyor.
"Kızıltepe'nin aşırı sıcaklarından dolayı Ğurs Vadisine akın ediyoruz"
Mehmet Ata Aygün
Mehmet Ata Aygün, "Ğurs Vadisi Tuzla mahallesindenim. Yaz aylarında özellikle de altıncı aydan onuncu aya kadar olan aşırı Kızıltepe sıcaklarından dolayı Ğurs Vadisine akın ediyoruz. Özellikle sıcaklardan dolayı serin ve sulak bir yer bulduğumuzda oraya adeta koşuyoruz. Akşam serinliğine kadar buralardayız. Serin olmaya başlayınca evlerimize gidiyoruz. Her sene geliyoruz. Bazen yılda 2-3 defa geldiğimiz oluyor. Sıcaklardan kaçıyoruz. 42 derece sıcaklık gösteriyor ama 52-53 derecelere kadar hissedilen sıcaklık olabiliyor." şeklinde ifade etti.
"Bu tesisi ilk açtığım zamanlarda insanlar 'bu dağ başına kim gelir' diyerek biraz dalga geçtiler"
Sabri Aslan
Ğurs vadisinde alabalık ve piknik alanı tesis işletmecisi olan Sabri Aslan, doğal güzellikleriyle insanların akın etmesine vesile olan tesisin güzellikleri hakkında bilgi vererek, "Burası Ğurs (Xurs) Vadisi, 12 mahalleden oluşuyor. Aslanlar Alabalık Tesislerinin sahibiyim. Bu tesisi ilk açtığım zamanlarda insanlar 'bu dağ başına kim gelir' diyerek biraz dalga geçtiler. Son zamanlarda bölgemizde olan olayların yatışmasıyla burası cazibe merkezi haline geldi. Burası hem Mardin ve Kızıltepe'ye çok yakın olduğu ve havalarda sıcak olduğu için buraya rağbet daha fazla oluyor." ifadelerini kullandı.
Mahalle genelinin ve kendisinin de ekstra olarak tütün ve hayvancılıkla geçimlerini sağladıklarını belirten Aslan, "Bizim buranın gelir kaynağı eskiden hayvancılık ve tütüncülüktü. Biz baktık ki dışarıda 4-5 ağacı olan yer kazanç sağlıyordu. Biz de burası için 'neden olmasın' dedik. Daha sonra buraya ufak bir tesis açtığımızda baktık ki rağbet aşırı derecede yüksek. Beklentimizin çok üstünde bir rağbet vardı. İnsanlar geldikçe ister istemez işi büyüttük. Baktık ki kazanıyoruz diğer arkadaşların da kazanmasına vesile olduk. Rağbet fazla olduğu için diğer arkadaşlara öneride bulunduk. 'Gelin bize rakip olun, burada ekmek parası var, nüfus çok fazla oldu' dedik." dedi.
"Her bir tesiste 80-90 oturma tahtası bulunuyor"
Aslan, vadide bulunan yaklaşık 12 tesisle bazen günde aynı anda 600 kişiyi ağıladıklarını ifade ederek, "Piknik alanlarına çevre ve ilçelerden hatta yurt dışından Kızıltepe'ye gelen insanların ilk uğrak yeri burası oluyor. Şimdi hafta sonu insanlar rezerv yapmadığında yer bulamıyor. Mümkün olduğunca halkımızın hafta içi gelmelerini öneriyoruz. Şimdi burada her bir tesiste 80-90 oturma tahtası bulunuyor. Yani her bir tesiste aynı andan 600 kişi ağırlayabiliyoruz. Yüzme havuzu aynı şekilde. Hafta içi insanlar geliyorlar 1-2 saat durup, yemeklerini yiyip gidiyorlar ancak hafta sonu ise insanlar bazen sabah 6'dan itibaren geliyorlar ve akşam yatsıya kadar duruyorlar." şeklinde konuştu.
Aslan, "Bildiğiniz gibi güneydoğu bölgesi karasal iklime sahiptir. Yazları aşırı derecede sert geçiyor ve burasıyla Kızıltepe arasında nereden baksan 6-7 derece fark ediyor. Hem bu kadar sıcaklık farkı hem de suyun serinliği olunca burası güzel bir alternatif oluyor. Haram alternatifler olmadığı sürece insanlara her türlü yardımcı olmaya çalışıyoruz. Pikniğe gelen oluyor, lokantaya gelen oluyor, alabalık almaya gelen oluyor. Bölgeye toptan ve perakende alabalık satışı da yapıyoruz. Suyumuz çok olmadığı için üretim yapamıyoruz bu yüzden de dışarıdan alıyor ve tüm bölgeye dağıtımını yapıyoruz." ifadelerine yer verdi.
"Fırsat buldukça buraya gelir rahat bir nefes alırız"
Baki Çeçen
Kentte aşırı sıcaklıktan kendilerinin rahata kavuştuğu, serinlediği yerin bu tür alanların olduğuna dikkat çeken Baki Çeçen ise, "43 yıl boyunca İstanbul'da kaldım, emekli olduktan sonra memleketime yani Mardin'e döndüm. Döndük ama memleketimiz sıcak. İstanbul buraya nispeten daha serindi. Özellikle temmuz, ağustos aylarında fırın gibi oluyor. Tek serinleme yerimiz olan Ğurs Vadisi hem serin hem de yakındır. Fırsat buldukça buraya gelir bir nefes alırız. Sabah 11 gibi buraya geliyoruz, akşam yatsıya kadar kalıyoruz sonra da evimize gidiyoruz. Her yıl vakit bulduğumuz gibi kendimizi burada buluyoruz." şeklinde kaydetti. (İLKHA)