Doğruhaber / Dışhaber Servisi
Louisville Üniversitesi Oftalmoloji bölümü asistanlarından göz doktoru Shlomit Schaal, miyop hastalığının kalıtsal ve çevresel faktörler nedeniyle oluştuğunu belirtti.
Akıllı telefon kullanmanın gözlerde yarattığı etki; kitap okumak ya da monitöre yakından bakmanın yarattığı etki ile hemen hemen aynı. Ancak optometrist Mark Rosenfield`a göre bir telefonu ya da başka bir cihazı yüze yakın tutmak gözleri bir yazıya odaklanırken olduğundan çok daha fazla yoruyor.
Rosenfield`a göre insanlar akıllı telefonları gözlerine bir kitap ya da gazeteden çok daha yakın tutuyor. Akıllı telefonların ekranlarının küçülmesinden bu yana telefonlara yakından bakmanın zararlı etkileri daha da arttı.
Kalıtsal olması nedeniyle miyopu önlemenin ya da yavaşlatmanın bir yolu henüz bilinmiyor. Schaal`ın verdiği bilgilere göre gözlük ya da kontakt lens kullanmanın da bu konuda bir faydası yok.
Akıllı telefonları daha uzaktan ama aynı oranda kullanmak, miyopu tamamen önlemiyor. Ancak Rosenfield`a göre telefonu 40 cm kadar uzaktan tutmak faydalı olabilir.
Rosenfield`ın önerilerinden biri de telefonu kullanırken molalar vermek ve mola sırasında daha uzak bir noktaya bakmak. Daha uzak bir noktaya bakmanın gözleri rahatlatıcı etkisi bulunuyor.
Doktorlar; tabletlerin ya da diğer cihazların miyop hastalığı bulunan kişiler için bazı faydaları bile olabileceği görüşünde.
Doktor Schaal`a göre iPad ya da Kindle gibi cihazlarda fontlar büyütülebildiği için hastalar bu aygıtları rahatlıkla kullanabiliyor.
Doktorlar, çocukların ise akıllı telefon ya da tablet kullanımlarını sınırlayarak korunabileceğini belirtiyor. Çocukların hem yakın hem de uzaktaki objelere odaklanmalarını gerektirecek farklı aktivitelere yönlendirilmeleri de doktorların tavsiyeleri arasında.