Milliyet'ten Aleyna Sevim'in haberine göre Türkiye’ye   Suudi Arabistan ve işgal altındaki topraklar üzerinden gelen PM10 kirliliği insan sağlığını tehdit ediyor. Akdeniz, Ege, İç Anadolu’nun bir kısmını etkisi altına alan partiküller, en çok Marmara bölgesinde Büyükada’yı etkisi altına aldı. Uzmanlar, toz taşınımı kirliliğinin çok yüksek seviyelere ulaştığına vurgu yaparak vatandaşları maske takması konusunda uyardı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eski müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, şu an en kirli bölgenin Büyükada olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Partikül kirliliğinin üst sınırı normalde 50 ppm olması gerekirken şu anki değer 326 ppm. Yani 6.5 kat fazla. Fethiye Milas ve Denizli’de de durum riskli ama Büyükada kadar değil. Böyle havalarda havada maskesiz dışarıda dolaşılmamalı. Arabalarınızın üstleri kirlenebilir. Çamaşırlar dışarıya asılmamalı. Özellikle yaşlılar dışarıda geçirdikleri süreye dikkat etmeli. Hava zaten sıcak bir de partikül kirliliği yaşlıları olumsuz etkileyebilir. Yine solunum sıkıntısı ve hamile olanlar da risk altında. Bu olay bitkilerde de fotosentezi yavaşlatabilir. Bu taşınım İsrail, Suudi Arabistan üzerinden gelen bir toz bulutu. Bugünlerde sağlıklı yaşamak istiyorsanız bunun yolu maske takmak.”