VAN- Van'da yapımına başlanan 'Sağlık Kampüsü' ile kentin çeşitli yerlerinde sağlık alanında yapılan yatırımları İLKHA'ya değerlendiren Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Çalışmaların tamamlanmasıyla Van'ın bölgesi için sağlık kampüsü haline geleceğini söyledi.
Artık Van'dan farklı illere hasta sevk etmek istemediklerini ifade eden Dr. Bilal Acar, sağlık alanında artık sevklere müsaade etmeyeceklerini belirterek, "Bütün hastalarımızı Van ilinde tedavi etme imkânımız sağlamış olacağız" dedi.
Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nin bulunduğu alan içerisinde sağlık kampüsü inşaatının devam ettiğini belirten, Dr. Acar, "Şuanda da Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi inşaatı devam edilmekte. Temeli üzerinde sismik izalator dediğimiz depreme karşı etkilerini önleyecek şekilde, ciddi bir teknoloji isteyen önemli bir proje ile devam etmektedir" şeklinde konuştu.
"Sağlık kampüsü 2015'te tamamlanacak"
Sağlık Kampüsünün 2015 yılında tamamlanacağını aktaran Dr. Acar, "Sağlık kampümüzde 550 yataklı merkezi bir acilliği olan ve Bölge Hastanesi ile tüp vasıtasıyla birbirleri ile bağlantısı olan hastanın sıkıntılarını en aza indirilecek şekilde tasarlanmış. Türkiye'de az sayıda olan bir hastane. Van'a ve bölge insanına verilen değeri gösteren güzel bir hastane inşa ediliyor. O alanda onkoloji hastanemiz faaliyete geçecek. Yine kampüs çerçevesin de Yüksek Güvenlikli Hastane, Adli Psikiyatri Hastanemiz, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizin inşallah yakın zamanda inşaatlarına başlayacağız." bilgisini verdi.
"Artık sevklere müsaade etmeyeceğiz!"
Bu sağlık yatırımlarının tamamlanması halinde Van'dan artık sevklere müsaade edilmeyeceğini aktaran Acar, şunları söyledi:
"Bu sayede Van ilinde sağlık alanında artık sevklere müsaade etmeyeceğiz. Bütün hastalarımızı Van ilinde tedavi etme imkânı sağlamış olacağız. Bunlar çok ciddi yatırımlar inşallah bittikten sonra Van bir sağlık şehri haline gelecek. Sağlık turizmi açısında önemli bir ilimiz olacak. Bunun için ciddi çaba ve mücadele ediyoruz."
Yeni hastanede Japon teknolojisi
Dr. Acar, bölgede bir ilki teşkil eden ve depremin etkilerini kıran Sismik İzolatör teknolojisinin bu hastane de kullanıldığını hatırlatarak, "Deprem in yaptığı etkileri sönümleyerek sarsıntıyı dengeliyor ve yapıyı en az hasarla kurtarıyor. O yüzden ciddi bir teknoloji bina kontrolsüz sallanmadan ziyade kontrolü bir şekilde sallanıyor. Deprem olduğu takdirde kontrollü bir sallanmayla binaya verecek hasarları en aza indiriyor. Daha önce dediğiniz gibi Japonya'da daha önce uygulanmış bir teknoloji. Zaten Japon profesörler bu konuda bize bilgi verdiler." dedi.
"Eski devlet hastanesi alanı da sağlık kampüsü olacak"
Van merkezde sağlık kampüsü dışında 112 istasyonları aile sağlık merkezlerinin yapıldığına değinen Acar, Daha önce tartışmalara neden olan Eski Devlet Hastanesinin bulunduğu alana ise Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi yapılacağını vurgulayarak, ayrıca içerisinde küçük bir sağlık kampüsü haline getireceğimiz bu alana Toplum Sağlığı merkezi, Ana Çocuk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri Merkezi gibi birçok birimin yer alacağını söyledi.
"Özel hastaneler denetleniyor"
Van'daki Özel hastanelerin denetlenmesiyle alakalı bir soruya ise kesinlikle özel hastanelerin denetlendiği cevabını veren Acar, "Bakanlığımızın bizden istediği yılda en az iki defa rutin denetleme yapılması. Biz de bunu yapıyoruz. Hastanelerde eksikliğini saptadığımız anda ya da herhangi bir şikâyet aldığımız da ekiplerimiz konu hakkında denetlemelerini yapıyorlar. Eksikliğini tespit ettiğiz anda ufakta olsa büyükte olsa gerekli yaptırımımızı yaptırıyoruz. Resmi olarak kapatma ise kapatma, para cezası ise para cezası uygulanıyor" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde Van Bölge Hastanesi Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Vural Polat'la ilgili bir soru üzerine Acar, bu konunun tıbbi ve ya idari bir konu olmadığını belirterek, Basının bu tür olayları öne atarak gündem oluşturmasının da kendilerini ciddi bir şekilde rahatsız ettiğini ifade etti. (Murat Dalgın, Mehmet Aldemir-İLKHA)