DNO'dan bugün yapılan açıklamaya göre, üretilen petrol miktarı Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin iç ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak ve iç piyasalarda eskiye göre daha düşük fiyatlardan işlem görecek.

Açıklamada, "Tavkiye sahasındaki petrol üretiminin bir kısmı geçen ay yeniden başladı ve yerel şirketlere dış pazardan daha düşük fiyatlarla satılıyor. Tavkiye sahası günde yaklaşık 40 bin varil petrol üretiyor ve bunun bir kısmı tankerlerle yerel şirketlere satılıyor." denildi.

DNO CEO'su Bijen Rahmani, "Boru hattıyla petrol ihracatına devam etme umudu yokken, petrolü tankerle taşımanın yollarını arıyoruz" dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi'nde temel petrol üreticilerinden biri olan DNO, Türkiye'ye ihracatın durdurulması yönündeki mahkeme kararıyla birlikte bölgedeki çalışmalarını mart ayında durdurduğunu duyurmuştu.

Karar, Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Bağdat ile Hewlêr arasındaki petrol anlaşmazlığında, Bağdat'ı haklı bulmasının ardından gelmişti. Türkiye ile Kurdistan Bölgesi arasındaki petrol anlaşmasını illegal bulan mahkemenin kararının ardından, Kerkük-Ceyhan boru hattından yapılan akış durdurulmuştu.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi ayrıca Türkiye'yi 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm etmişti.

Mahkemenin kararı 2014-2018 arası dönemi kapsayan petrol sevkiyatını kapsıyor. 2018-2023 arası dönemle ilgili dava görülmeye devam edecek.

 Bağdat'ın itirazına rağmen Hewlêr'in Türkiye ile yaptığı anlaşma kapsamında günlük petrol ihracatı 450 bin varile kadar çıkmıştı.

 

(İLKHA)