Mehmet Bozdaş
Tüm dünyanın odağı uzun bir süredir devam eden Rusya Ukrayna savaşında. Başladığı günden beri küresel alanda tüm dengeleri alt üst eden savaş, Batılı ülkeler ile Rusya'nın arasını da açtı ve bu durum birçok kriz doğurdu.
Batılı ülkelerin desteğiyle savaşı sürdüren Ukrayna, sık sık NATO'ya girme istediğini dile getirmişti. Ne var ki bu ihtimali şiddetle reddeden Rusya karşı hamlelerini sürdürmüştü.
"NATO'DAN ŞOK TEKLİF"
Savaşta şiddetin boyutu her geçen gün artarken NATO'dan gelen teklif şoke etti. NATO Genel Sekreteri Özel Dairesi Direktörü Stian Jenssen, savaşı bitirmenin ve NATO üyeliği için yol haritasını açıkladı.
2017'den beri bu görevi yürüten Jenssen, Norveç'te düzenlenen bir oturumda yaptığı açıklamada Ukrayna'nın topraklarının bir kısmını Rusya'ya bırakması halinde NATO üyesi olabileceğini ve savaşın sona erdirilebileceğini belirtti.
UKRAYNA'DAN SERT TEPKİ
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko, "Ukrayna topraklarının bir kısmından vazgeçme karşılığında Ukrayna'nın NATO'ya katılmasıyla ilgili görüşmeler kesinlikle kabul edilemez" sözleriyle NATO'dan gelen açıklamanın kabul edilemez olduğunun altını çizdi. "NATO'nun toprak ticareti yapmadığını varsayıyoruz' diyen Nikolenko, böyle bir ihtimalin Rusya'nın elini güçlendirmekten başka bir işe yaramayacağını belirtti. Oleg Nikolenko, "Bunun yerine, Ukrayna'nın zaferini ve NATO'ya tam üyeliğini kazanmasını hızlandırmanın yollarını tartışmak Avrupa-Atlantik güvenliğinin çıkarınadır" şeklinde konuştu.
"RUSYA DAHA FAZLASINI İSTEYECEK"
NATO'dan gelen bu teklife tepki gösteren Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podoliak ise yaptığı açıklamada, "Putin ezici bir yenilgiye uğramaz, Rusya'daki siyasi rejim değişmez ve savaş suçluları cezalandırılmazsa, o zaman savaş mutlaka geri dönecek ve Rusya daha fazlasını isteyecektir." dedi.
GERİ ADIM GELDİ
Gelen tepkiler üzerine NATO, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini, bu konuda duruşunun değişmediğini bildirdi. Yetkili, "NATO'nun konumu net ve değişmedi. NATO liderlerinin temmuzdaki Vilnius zirvesinde yineledikleri gibi, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tamamen destekliyoruz." ifadelerini kullanan yetkili, şöyle devam etti: "Ukrayna'yı ne kadar sürerse sürsün desteklemeye devam edeceğiz. Adil ve kalıcı bir barış sağlamaya kararlıyız. Barışın ne zaman ve hangi şartlarda sağlanacağına Ukrayna karar verecek."
"YENİ BAŞKENT LVİV OLABİLİR"
Rusya ise NATO'dan gelen açıklamaların ardından sessizliğini bozdu. Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, NATO'ya üye olabilmek adına Ukrayna'nın başkent Kiev'den bile vazgeçmek zorunda kalacağını öne sürdü. Medvedev ülkenin yeni başkentinin Lviv olabileceğini belirtti. Rus Vedomosti gazetesi bu gelişmeyi 'Medvedev, Ukrayna'yı NATO'ya katılmak için Kiev'i terk etmeye davet etti' başlığı ile okurlarına sundu.