Günümüzde dünyanın en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru,  Pasifik Okyanusu’nda Japonya ve Endonezya arasında, Guam Adası ve Mariana adalarının güneybatısında yer alıyor.11° 24 Kuzey enlemi ve 143 ° 16 güney enlemlerinde bulunuyor.  Mariana Çukuru 1951 tarihinde Challenger 2 adlı bir gemi ile yapılan  araştırmada denize bıraktıkları bir sondanın 10.863 metre derinliğe düştüğünü fark etmesiyle  tesadüfen sonucunda tesadüfen keşfedildi. İddialara göre  Japonya açıklarında,  bir geminin mürettebatında yer alan 26 yaşındaki Cemil Çakır Mariana Çukuru’nun bulunduğu bölgede suya düştü. Ancak yaklaşık 9 saat süren arama-kurtarma çalışmalarından hiçbir sonuç alınamadı. 

MARİANA ÇUKURUNUN DERİNLİĞİ NE KADAR?

Dünyanın en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru'nun   uzunluğu 2.550 km, genişliği ise 69 km civarında. En derin noktası olarak kabul edilen Challenger Deep ise çukurun güney ucunda bulunuyor .Ve derinliği ise 10.994 m. Somutlaştıracak olursak çukura atılan ve  kütlesi 1 kilogram olan bir demirin batması yaklaşık 1 saat civarı sürüyor. 

Mariana Çukurunun  iki büyük okyanus kabuğunun dalma-batma bölgesinde çarpışması ile oluştuğu belirtiliyor. Pasifik Levhası’nın Filipin Levhası’nın altına girmesiyle oluşmuştur.  Pasifik Levhası  Filipin Levhası’nın altına girerek sürekli bir basınç meydana getiriyor,  depremler oluşuyor.  Kabuklardan biri alttaki katmana  batıyor. İki kabuğun kesiştiği yerde, batan kabuktaki kıvrımın üstünde derin bir çukur oluşuyor.

MARİANA ÇUKURUNUN DİBİNDE NE YAŞIYOR? MARİANA ÇUKURUNDA HAYAT VAR MI?

Mariana Çukuru’na yapılan araştırmalarda  5.000 m noktasında yaşayan rat tail , 10 cm’yi geçen boyutlarda i xenophyophore’lar ve 6.000 m civarında da yaklaşık 20 cm boyunda dev amfipotların yaşadığı keşfedilmiş. Bölge, basıncın etkisiyle kalsiyumu çökerttiği için ancak omurgasız canlıların yaşamasına uygun. Ayrıca yapılan inişlerde çoğu bakteri, 68’in üstünde  yeni canlı türünün bölgede yaşadığı belirtildi.