Şırnak'ın Cizre ilçesi Ulaş köyünde yaşayan Beşir Ruvanas ve Cevdet Uğrak, 50 derece sıcaklık altında 300 derecede ısınan özel yapılı fırınlarda meşe ağaçlarından elde edilen odunlardan mangal kömürü üretiyor.

Gün boyu yaktıkları ateş ocaklarının başında mangal kömürü üreten ortaklar, satın aldıkları meşe odunlarını özel yapılan fırınlarda diziyor. Dizilen odunların üzerine saman döktükten sonra ateşler yakılıyor. Fırınlar demir kapıları kapatılarak hava almaması için etrafı toprakla kapatılıyor. Yaklaşık 1 hafta yanan odunlar mangal kömürüne dönüşerek satışa sunuluyor.

Özel olarak mangal kömürü üretmek için "Torluk" adı verilen fırınların her birine yaklaşık 10 ton odun atılıyor. 10 ton odundan 2-3 ton kömür elde ediliyor. Aylık ortalama 35 ton mangal kömürü üretilen tesiste 25 tonu Irak'a ihraç ediliyor, 10 tonu kömür iç piyasada satılıyor.

Beşir Ruvanas

Cizre sıcağında üretim yaptıklarını belirten Beşir Ruvanas, "Fırınlarımızı haftalık doldurup boşaltıyoruz. Özel meşe odunlarını kullanıyoruz. Her fırına 10 ton odun atıyoruz. Yanan odunlardan 2 buçuk ton mangal kömürü üretiyoruz.  4 fırınımızdan çıkan kömürleri eleyip paketliyoruz. Yurt içi, yurt dışı satışını yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Cevdet Uğrak

Cevdet Uğrak, "Yaklaşık 1 yıldır üretim yapıyoruz. 4 fırınımız ve bunlara bakan 4 işçimiz var. Hafta boyunca sürekli kontrol ediyoruz. Paketleme işleminden sonra yurt dışına ve yurt içine satıyoruz. Meşe odunu kullanıyoruz bu nedenle mangal kömürümüz kaliteli oluyor. Gece gündüz işçilerimizle beraber burada çalışıyoruz. " dedi. (İLKHA)