Açık cezaevindeki hükümlülerin Covid-19 izinleri 31 Temmuz itibarıyla sona erdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Covid-19 izninden açık cezaevine dönecek olanlara yönelik, "15 Ağustos akşamına kadar geri döneceklerin başvurmaları gerekiyor. Geri dönecek yaklaşık 21 bin hükümlü var. 21 bin hükümlünün, süresi içinde müracaat etmesi lazım. O süre 15 Ağustos'ta sona eriyor" ifadelerini kullanmıştı.

Adalet Bakanı Tunç, 1 Ağustos'ta çeşitli temaslar için gittiği Elazığ'da valilik ziyareti sonrasında Covid-19 izinlerine yönelik açıklamalarda bulunmuştu.

Covid-19 izinlerine ilişkin 2020'nin Nisan ayında kanun çıktığını anımsatan Bakan Tunç,  açık cezaevindeki hükümlülerin Covid-19 iznine çıkarıldığını, bu iznin 3 yıl sürdüğünü ve izinde geçen sürenin infazdan sayıldığını kaydetmişti.

Covid-19 izinlerine ilişkin sürenin 31 Temmuz itibarıyla dolduğunu, süre dolmadan önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeni bir yasal düzenleme yapıldığını söyleyen Bakan Tunç, konuşmalarını şu şekilde sürdürmüştü:

"Bu düzenlemenin içeriği şu şekilde, denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine dönmeyecekler ama denetimli serbestlik tedbiri için 5 yıldan fazla olanlar, yani cezası daha yüksek olanlar cezaevlerine geri dönmüş olacaklar. Bu düzenlemede kapalı cezaevlerinde barındırılan hükümlüler de açık cezaevine 3 yıl erken çıkmış olacaklar ve denetimli serbestlik olarak da açık cezaevinden 3 yıl erken denetimli serbestliğe çıkmış olacaklar. Düzenleme bu şekilde. Başvuruda 2 haftalık bir süre var. 15 Ağustos akşamına kadar geri döneceklerin başvurmaları gerekiyor. Geri dönecek yaklaşık 21 bin hükümlü var. 21 bin hükümlünün, süresi içinde müracaat etmesi lazım. O süre 15 Ağustos'ta sona eriyor. 15 Ağustos'a kadar müracaat etmeyen hükümlüler haklarını kaybetmiş, direkt kapalı cezaevine gitmiş olurlar. Müracaat ederlerse açık cezaevinde barındırılmaya devam ederler." (İLKHA)