Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Statista verilerinden derlenen bilgiye göre Türkiye'de 18,2 milyonluk büyükbaş hayvan bulunuyor. Türkiye'nin koyun varlığı 44 milyon 688 bin olarak kayıtlara geçti. Ülkedeki toplam keçi varlığı ise 11 milyon 578 bin olarak kaydedildi.
Verilere göre 2022 itibarıyla Türkiye'nin toplam küçükbaş hayvan sayısı 56 milyon 266 bine ulaştı.
Türkiye'de hayvancılık faaliyetleri 6 kategoriye ayrılıyor;
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK
İnek, manda, dana, sığır bu sınıflandırmada yer alıyor. Türkiye'de 18,2 milyonluk büyükbaş hayvan bulunuyor. Büyükbaş hayvancılık Türkiye de en fazla Karadeniz kıyı kesimi ile Doğu Anadolu bölgesinin Erzurum – Kars bölgesinde gelişmiştir. Erzurum en fazla büyükbaş hayvanın olduğu şehirdir.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK
Küçükbaş hayvancılık koyun, keçi, tavşan, kürk yavanlarını kapsar. En fazla Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yağlı kuyruklu yerli koyunlar yetiştirilmektedir. Tiftik keçisi (Ankara keçisi) en çok yetiştirilen keçi türüdür. Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının %34.3'üne sahiptir.
Koyun yetiştiriciliğinde;
Van 1733665 koyun
Şanlıurfa 1361371 koyun
Ağrı 1385709 koyun
Muş 770944 koyun
Ankara 770.948 koyun
Keçi yetiştiriciliğinde;
Mersin k 660 325 keçi
Antalya 512 621 keçi
Adana 248 1758 keçi
Mersin 345499 keçi
Siirt 310014 keçi
KÜMES HAYVANCILIĞI
Tavuk, hindi, ördek gibi kanatlı hayvanları kapsar. Düşük maliyetlidir. Kanatlı eti üreticiliği, günümüzde büyük bir sektör haline gelmiştir. Ülkede yetiştirilen tavukların sayısı 350 milyona yakındır. Kişi başı yıllık tavuk eti tüketimi 20 kilodan fazladır. Kümes hayvancılığı en çok Marmara ve Ege'de yaygındır. Manisa'da 40 milyon, İzmir'de 20 milyon, Afyon'da en az 15 milyon kümes hayvanı bulunur. Tavuk ve hindi en fazla Tekirdağ ve Kırklareli'de bulunur.
ARICILIK
Türkiye'de arıcılık faaliyetleri çoğunlukla dağlık ve ormanlık alanlarda yapılıyor. 81 ilinin tümünde bal üretimi yapılan Türkiye'de, toplam 8 milyon 733 bin kovan bulunuyor. İlk sırada 949 bin 267 kovanla Muğla, ardından 604 bin 213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve 303 bin 120 kovanla Mersin yer alıyor.
En fazla bal üretimi yapılan il 12,3 bin tonla yine Adana olarak öne çıkıyor. En fazla işletme sayısı bulunan iller ise Muğla, Sivas, Rize, Ordu ve Antalya.
Türkiye'de, Pervari'den Anzer'e, Zara'dan Geven'e coğrafi işaret almış 25 tescilli bal bulunuyor.
BALIKÇILIK
Türkiye'de balıkçılık faaliyetleri , deniz ve tatlı su balıkçılığı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Karadeniz %67, Ege %13, Marmara ise %11 oranıyla üretime katkıda bulunur. Ülkede kültür balıkçılığı en fazla Ege Bölgesinde yapılmaktadır. Bu listenin başında ise %40 gibi bir oranla Muğla ili gelmektedir. Deniz ürünlerinin de % 73.1’i Karadeniz’den, bu oranın da % 65.7’si Orta ve Doğu Karadeniz’den avlanmaktadır. Tatlı su hayvancılığında sazan ve alabalık başta gelmektedir.
İPEK BÖCEKÇİLİĞİ
İpek böcekçiliği ipek böceğini yetiştirme ve ürettiği koza aracılığıyla ipek elde edilmesi işlemini kapsar. En fazla Bursa, Bilecik, Balıkesir'de yapılır. Şanlıurfa ve Diyarbakır) bölgesi ipek böcekçiliğine en fazla katkı sağlayan bölge iken, Erzurum, Erzincan ve Bayburt bölgesi en az katkı sağlayan bölgedir.