DİYARBAKIR - Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Tanışık köyünde (mahalle) oturan Salih Uce, çocuklarının lise geçtiğini ve onları okutmakta zorluk çektiğini ifade ederek yetkililerden yardım istedi.
 
Diyarbakır`a yaklaşık 22 km uzaklıkta bulunan Tanışık köyü sakini Salih Uce, oğlunun Diyarbakır`da bir Anadolu Lisesi`nde okumaya hak kazandığını fakat kalacak pansiyon ve servis olmadığı için oğlunu okula gönderemeyeceğini söyleyerek yetkililerden yardım istedi.
 
Yeni yasa ile köylerinin mahalle statüsüne girdiğini ve bu nedenle servis verilmediğini iddia eden Uce, "Oğlum 8. sınıfı bitirdikten sonra girdiği sınavla Bağlar Anadolu Birlik Lisesini kazandı. Orada ne pansiyon ne de servis imkânı var. Yatılı liselere nakil istedim ona da kontenjanlar dolmuş, yer yok diyerek nakil yapmadılar. Ben çocuğumu her gün okula nasıl göndereceğim" dedi.
 
Kızının da 12. sınıfa gittiğini ve çok okumak istediğini ifade eden Uce, "Eğitim zenginlere mahsus fakirlere mahpus mudur? Sözde haydi kızlar okula diyorlar ama kızlarımız hala evde. Köyümüzde benden başka kimsenin kızı okula gidemedi. Yatacak yer sıkıntısı olduğu için kimse gönderemedi. Eğer imkânlar sağlansaydı köyümüzde okuyan kızların sayısı çok olacaktı. Yıllardır kızım kilometrelerce uzaklıkta okula tek başına gidip gelmek zorunda kaldı. Peki, kızıma bir şey olursa bunun hesabını kim verecek. İmkânlarım el vermiyor, kızımı okutabilmem, dershaneye gönderebilmem için yetkililerden yardım istiyorum" ifadelerini kullandı.
 
Sıkıntıları için çalmadık kapı bırakmadığını söyleyen Uce, "Herkes birilerine gönderdi beni. Valiye gittim kaymakama git dedi, kaymakama gittim onlar da milli eğitime git dediler, şaşırdım nereye gideceğimi. Her yıl dershane için başvuruyorum ama bir türlü yardım eden çıkmıyor. Çocuklarımı okutmak için evimi köyden şehre getirmek zorundayım ama o zamanda işim olmadığı için geçim sıkıntısı çekeceğiz. İşitme engelli olduğum içinde kimse bana iş vermiyor. İşkur`a da başvurdum ama bir sonuç alamadım" şeklinde konuştu.
 
Yetkililerin yıllardır köylerine servis vereceklerini söylediklerini ama bir türlü vermediklerini ifade eden Uce, "Köye servis verileceği haberi geldi. Ben de köydeki 20 lise öğrencisinin evraklarını toplayarak milli eğitim müdürlüğüne verdim. Buradan da bir sonuç çıkmadı. Köyde ekonomik durumu iyi olan aileler merkezde ev tutarak çocuklarını okutuyorlar ama bizim gibi fakir aileler çocuklarını okutmakta güçlük çekiyor. Okumak sadece zenginlere has bir durum mu?" diyerek yetkililerin duyarsızlığına sitem etti.
 
Yetkililerden oğlu için Diyarbakır merkezde kalacak bir yer, kızının dershaneye gitmesi için de imkân isteyen Uce, isteklerinin yalnız kendisi için değil onun durumunda olan vatandaşlar için de geçerli olduğunu söyledi.
 
Uce ayrıca, eğitimin her engeli aştığını ve toplumu düzelttiğini ifade ederek çocuklarının okumasını çok istediğini ve bunun toplumsal bir mesele olduğunu bundan ötürü yetkilerden acil yardım istediğini belirtti. (M.Sait Adiyaman/Sedat Kuşulay - İLKHA)