Mide yanması günlük hayatta birçok kişinin yaşadığı sorunlardan biridir. Peki Gastrit nedir? Gastrit belirtileri nelerdir? Mide yanması neden olur? İşte ayrıntılar.

Gastrit nedir? 

Gastrit bir diğer adıyla mide yanması midenin iç yüzeyini döşeyen zarın iltihaplanmasıdır. Çoğu zaman mide ülserine neden olan gastrit, çok fazla mide asidi üretilmesi durumunda ya da mide duvarının koruyucu iç tabakası zarar gördüğünde ortaya çıkar. Aşırı mide asidi, gastrik mukoza ile doğrudan temas eder ve buradaki hücrelere zarar verir.

Midde yanmasında bazı ağrı kesicilerin sıklıkla tüketilmesi ve aşırı alkol tüketiminden de kaynaklanabilir.

Gastrit kişilerde genellikle iki şekilde ortaya çıkar. Bunlar aniden ortaya çıkan akut gastrit veya zamanla, yavaşça ortaya çıkan kronik gastrittir.

Bazı kişilerde, gastrit ülsere ve mide kanseri riskini artırır. Bununla birlikte, birçok vakada için gastrit ciddi sonuçları olan bir durum değildir ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla hızlı bir şekilde iyileşir.

Mide yanması neden olur?

Gastrit yani Mide yanması veya bir diğer adıyla mide ekşimesi olarakta tanımlanan şikayetler kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine ve gündelik işlerinin aksamasına neden olur.

Bu nedenle birçok kişi buna çözüm için farklı yollar denemektedir. Mide yanmasına süt, soda ve bazı bitki çayları iyi gelebilir ancak bunların bilinçsiz tüketimi kişinin rahatlamasından ziyade şikayetlerinin artmasına da neden olabilir.

 Bitki çaylarının faydası olduğu kadar zararı da olabilir. Kkullanılan ilaç ile etkileşime girebilir ve sizi daha kötü etkileyebilir. Bu yüzden bu tip ürünler kullanılmadan önce hekim görüşünün alınması son derece önemlidir. Hekim tavsiyesi ile mide yanmasına iyi gelen çaylar kullanılabilir. 

Gastrit belirtileri nelerdir?

Gastrit belirtileri her bireyde farklı şekilde ortaya çıkabildiği için herkeste aynı belirtiler olmayabilir. Bazı hastalarda herhangi bir belirti de görülmeyebilir. Akut ve kronik gastrit belirtileri birbirinden farklıdır.

Akut gastrit belirtileri 
Akut gastrit için aniden ortaya çıkan karın ağrısı tipiktir. Ağrıyan bölgeye elle baskı yapıldığında ağrıda artma olur. Akut gastritte görülen diğer belirtilerden bazıları;

Sırt ağrısı
Bulantı, kusma
İştahsızlık
Devamlı geğirme
Karında doluluk hissi
Şişkinli
Kanlı ya da kahve telvesi şekilde kusma
Dışkıda kan ya da siyah dışkı
Mide ekşimesi 

Kronik gastrit belirtileri
Kronik gastritli çoğu hasta uzun bir süre boyunca herhangi bir belirti hissetmez. Bazı hastalarda ise şişkinlik, dolgunluk hissi ve geğirme gibi hafif belirtiler görülür. Fakat tedavi edilmezse uzun vadede; mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri veya mide kanseri gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.