BİTLİS - Ahlat ilçesinde "23. Ahlat-Avrasya Kültür Buluşması" etkinliklerine katılan Bakan Şimşek, buradaki programlarının ardından dedelerinin köyü olan Tatvan'ın Tokaçlı köyüne bağlı İncekaya mezrasına geçti. Köyde bakanı köy sakinleri, çevre köyler ve kanaat önderlerinden oluşan bir kalabalık karşıladı. Burada şeyh Hüseyin (Bapir-i Kal) türbesini ziyaret eden Bakan Şimşek, kayanın dibinde bulunan tarihi camide iki rekât teheyatül mescit namazını kıldı. Namazın ardından camide köylülerin ve kanaat önderlerinin sorunlarını dinledi.

 

Köy sakinleri, daha önce İlke Haber Ajansının gündeme taşıdığı köyün okul, sağlık ve yol sorununu bakana ilettiler. Bakandan köylerinin boşalmaması için devletin hizmet sunmasını istediler.

 

Oxin Medresesinin Müderrisi ve Kanaat Önderi Şeyh Muhammed Halid'in oğlu, Şeyh Fetullah'ı Verkansi'nin torunu Şeyh Fetullah Ayte ise, bölgede daha iyi bir huzur ortamının oluşması için medreselerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Şimşek, içi plastik kaplama olan köy camisini tarihi ahlat taşlarıyla yapacaklarını ifade ederek köy sorunları hakkında çalışmaların yapılacağını söyledi.

 

Öte yandan Tatvan ziyaretinden önce Bitlis'in Ahlat ilçesinde "23. Ahlat-Avrasya Kültür Buluşması" kapsamında düzenlenen cirit yarışmasını izleyen Bakan Şimşek, istikrar devam ettiği müddetçe birlik, beraberlik ve kardeşlik bağlarının güçlendiği ölçüde, Türkiye'nin bu medeniyet ve küresel yarışta ön saflarda ve çok daha hızlı koşmaya devam edeceğini belirtti.

 

Türkiye'nin, dünyanın gelişmiş ülkeleriyle arayı hızlı bir şekilde kapatmaya çalıştığını belirten Bakan Şimşek, şöyle konuştu: "Ahlat ve Bitlis gelişiyor. Çünkü insanımızı önceliklendirdik. Eğitimde büyük bir hamle içindeyiz. Ahlat'ın nüfusu 21 bin, öğrenci nüfusu ise 10 bindir. Bu muazzam bir tablodur. Nüfusunun yarısı neredeyse öğrencilerden oluşuyor. Ahlat'ın geleceğine yatırım, eğitime yatırım demek. Bu nedenle bütçenin vergi gelirlerinin yüzde 22'sini eğitime harcıyoruz. Bitlis Eren Üniversitemiz var. Ahlat'ta bir yüksek okulumuz bulunuyor. Burada üniversite bünyesinde bir uygulama oteli yapılırsa, ilçemiz turizm noktasında çok daha ileri gider.

 

Maliye Bakanlığı olarak hazineden yer tahsisi yaptık. Ama zaman içinde uygulama oteline kavuşulursa, bu etkinliklere katkısı olur. Altyapımız ve yetişmiş elemanımız var. Teşvik veriyoruz. Artık çözüm süreciyle bu bölgede huzur da var. Hep birlikte birliğimize beraberliğimize kardeşliğimize sahip çıkarsak, bu güzelim ülkemiz çok daha ileriye gidecek. Dünyaya katkımız çok daha fazla olacak. Dünyanın gelişmiş ülkeleriyle arayı hızlı bir şekilde kapatıyoruz. Son 10 yıl içinde kişi başına gelirde Türkiye, eskiden Avrupa Birliği ortalaması yüzde 36 civarındayken, şimdi yüzde 56'yı aşmış durumda."

 

İlk defa böyle bir ölçekteki etkinliğe katıldığını ve ileriki yıllarda bu etkinliklerinin Türkiye gündemine ve ekranına taşımak için çaba göstereceklerini bildiren Şimşek, bu etkinliklerin ülkenin tarihi ve kültürü açısından ne kadar zenginliğe ve derinliğe sahip olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

 

Ahlat Selçuklu Mezarlığında da incelemelerde bulunan Bakan Şimşek, AK Parti hükümetinin sadece şehirleri güzelleştirmekle kalmadığını belirterek, geçmişine, tarihine ve bu türden zenginliklerine var gücüyle sahip çıktığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradan kaç yıl önce geçerken yine gelip, Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda Fatiha okumuştum. O günkü haliyle bugünkü hali arasında inanın dağlar kadar fark var. Bugüne kadar buraya 12 milyon lira harcanmış. Buraya çok daha fazla kaynak vereceğiz. Çünkü burada kamulaştırma ihtiyacı ve çok fazla iş var. Ama burası çalışmalarla ve çabalarla bizden sonraki nesillere sağlıklı miras olarak kalacak." (Şükrü Tontaş - İLKHA)