Kafein bağımlılığına neden olan ancak özellikle sosyal medyayla birlikte adeta bir ritüel haline gelen kahve bağımlılığı çok da sağlıklı bir alışkanlık değil. Günde 700 mg’den daha fazla alınan kafeinin bağımlılığa neden olduğu biliniyor.  2-3 bardak kahve ve birkaç bardak çay bu miktarı karşılamaya yetiyor. 

Ancak kahvenin diyabeti düşürme, kalp sağlığını koruma  ve metebolizmayı hızlandırma gibi faydalı yanları da var. Önemli olan günde içilecek kahve miktarını zararsız bir seviyede tutmak. Kaliteli çekirdekten elde edilmiş bir fincan Türk kahvesinin de günümüzün iyi geçmesine ve kalp sağlığımızın korunmasına faydası olacaktır.

Peki iyi bir Türk kahvesi nasıl anlaşılır, nasıl yapılır? Birlikte bakalım;

-Kahve çekirdeğinin taze kavrulmuş olması kadar, kavrulma derecesi önemlidir

-Kahvenin iyi olup olmadığı kokusundan da anlaşılır

- Su dolu bir bardağın üzerine bir kaşık Türk kahvesi koyun. Kahveniz taze ise, kahve suyun üstünde kalır ve suya çok az renk verir. Kahveniz bayatsa, tozlar dibe çöker ve suyun rengi ciddi derecede değişir.

-Kahve, kavrulduktan sonra en fazla 1 ay içerisinde tüketilmelidir.

DÜNYA TÜRK KAHVESİ GÜNÜ NE ZAMAN?

UNESCO, 2013'te 5 Aralık'ı “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak ilan etti. Her yıl 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günü olarak kutlanmaktadır. 

TÜRK KAHVESİ NASIL YAPILIR?

-Kahveyi yapacağınız cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su  ve  her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun.

- Karıştırın ve  kısık ateşte pişirmeye başlayın ancak ateşe koyduktan sonra  karıştırmayın. 

-Yavaşça kaynama derecesine getirin. Kaynamaya başlayınca üstte oluşan köpüğü fincanlara koyun. 

-Ardından yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara koyun. 

AZ, ORTA, ŞEKERLİ TÜRK KAHVESİ İÇİN NE KADAR ŞEKER KULLANILIR?

-Az şekerli Türk kahvesi için yarım küp şeker; orta şekerli Türk kahvesi için 1 küp şeker; şekerli Türk kahvesi için 2 küp şeker kullanılır.