Ülkede son zamanlarda birçok ürüne KDV zammı yapılmasıyla ilgili İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulunan Mardin Tüketici Koruma ve Bilgilendirme Derneği Başkanı Öztürk, KDV artırımı ile ilgili bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
"Dar gelirli veya sabit gelirli kişilerden KDV alınması ekonomik anlamda kendilerini zor durumda bırakmaktadır"
Ülkede son zamanlarda zamların ve vergi oranlarının git gide yükselişte olduğunu ifade eden Öztürk, "Malum son günlerde ticari hayat çok hareketli geçiyor. Ekonomi alanında düzenlemeler yapıldı. Dolayısıyla ürünlerden KDV'nin arttırılması kararı alındı. Biz bu kararı çok doğru bulmuyoruz. Çünkü KDV, daha çok dar gelirli insanların tükettiği ürünlerden alınıyor. Daha önceki yıllarda da KDV, zaman içerisinde 2 veya 8-10 puan düşürülmüştü. Dar gelirli olanlar düşünülerek bu puan düşürülmüştü. Ancak şimdi yeniden 2 puanın yükseltilmesi zaten zor geçinen dar gelirli ve sabit gelirlileri daha da zor durumda bırakıyor. " dedi.
Bu hususta vergi alınırken yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında çözüm sunan Öztürk, "Bunun daha geniş tabana yayılması gerektiğini düşünüyoruz. Daha çok adaletli olabilmesi için verginin dolayısıyla katma değerin, kişierin mali durumuna göre tahsil edilmesi gerekiyor. Katma değer nihai tüketiciden alınan bir vergidir. Çünkü her satıcı malını satarken fabrikadan toptancıya, toptancıdan dağıtıcıya dağıtıcıdan, perakendeciye gelene kadar her biri kendi aldığı katma değeri ekliyor. Dolayısıyla nihai tüketiciyi son tüketici dediğimiz kişiye geldiği zaman asıl katma değeri tüketici veriyor. Tüketici de daha çok dar gelirli insanlardır. Bunun için ekonomik durumunu daha çok sıkıntıya kuruyor. Biz bunun daha çok lüks mallardan, lüks tüketimlerden alınmasının hatta yüzde 2 değil de daha fazla alınması gerektiği kanaatindeyiz. " açıklamasını yaptı.
Vergi alımında eşitsizliğin, adaletsizliğin yaşandığına dikkat çeken Öztürk, "Birçok vergi alınırken maalesef tüketicinin veya toplumun mali durumu göz önüne alınmıyor. Onun için biz bunun haksız olduğunu düşünüyoruz ve karşı çıkıyoruz. Örneğin motorlu taşıtlar vergisinde de aynı durum ortaya çıktı. Motorlu taşıtlar vergisinin de ocakta ödenen taksitine ilave bir taksit getirildi ayrıca temmuzda ödenmesi gereken ikinci taksit 4 taksite çıkmış oldu. Oysaki hukukta hiçbir zaman geçmişe yönelik tüketicinin aleyhine bir kanun çıkartılamaz. Nitekim bu kanunla ilgili 2003 yılında da benzer şekilde ek vergi konuldu ve Anayasa Mahkemesi tarafından da İptal edildi. Biz bunun da iptal edilmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"Vergi alımında ciddi bir disiplin uygulanmalıdır"
Öztürk, mali disiplini düzeltmek için vergilerin arttırılmasının yanlış olduğunu aktararak, "Mali bütçenin düzelebilmesi, sadece vergileri artırmakla olmaz. Birincisi bunu geniş tabana yayılması, ikincisi de ciddi bir disiplin uygulanması gerekir. Vergi alınırken adaletli olunabilmesi için çok kazanandan çok az kazancı olandan az hatta dar gelirlerden hiç alınmamasını tavsiye ediyoruz. Bunun için de karşı çıkıyoruz. İlginç bir durumdur ki insanın susuz yaşayamayacağı bir dünyada sudan katma değer vergisi alınıyor. Onun için bu KDV'nin yeniden değerlendirilmesini, yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Tüketiciler için hayati önem taşıyan ve zorunlu olarak tüketilen ürünlerden bu vergilerin sıfıra indirilmesi gerektiği taraftarıyız. Bu oranlar olmasa bile yüzde 1-2 seviyelerine çekilebilir. Nitekim hükümet de bu sene mart ayında bazı katma değerlerini düşürdü. Daha üstünden 6 ay geçmeden bunu tekrar yükseltmek doğru bir şey değildir. Bu kararın yöneticiler tarafından yeniden gözden geçirilmesini, dar gelirli kişilerin düşünülerek yeniden düzenleme yapılmasını ısrarla istiyoruz." şeklinde kaydetti. (İLKHA)