Bakan Bayraktar, ''Bizim başından beri yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı. Hazar'daki kaynakların Türkiye üzerinden AB'ye erişimiyle ilgili TANAP ve TAP projesi çok önemli bir proje. Doğu Akdeniz kaynaklarının Türkiye'den Avrupa'ya gitmesinden daha zor proje. 3500 kilometrelik boru hattından bahsediyorsunuz. İsrail'deki gazın Türkiye'ye geldikten sonra Avrupa'ya gitmesi söz konusu olabilir. İşin ekonomisinin olması gerekiyor. Eğer bu proje bölgesel arz güvenliğine hitap ediyorsa bunun da anlamı var. Türkiye'ye gelecek gazın arz güvenliğine katkısı olacak. Enerji işbirlikleri bölgesel çatışmaların çözümüne de katkı sağlıyorsa arzu ettiğimiz birşey olur. Bu anlamda hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.'' dedi. 

Gabar'daki çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakan Bayraktar, ''Petrol ve doğal gaz aramacılığında kendi imkanlarımızla arama kabiliyeti gerçekleştirmekte de Karadeniz, Gabar'da neticelerini aldık. 1 milyon varil günlük petrol ihtiyacımız var. Gabar'ı tam olarak devreye aldığımızda 200 bin varile çıkacağız. Doğal gazda neredeyse tamamını dışarıdan ithal ediyoruz. Doğal gaz Türkiye ekonomisi için önem arz eden yakıt kaynağı. Doğal gaz talebi artan bir ülkeyiz. Bu doğal gazı kendi kaynağımızla üretebilmek Sakarya ve Karadeniz'deki keşif önem arz ediyor. Biz 2025-2026 yıllarına kadar 2. fazı gerçekleştirip 15-20 milyar yıllık metreküp üretime varmak istiyoruz. Ülkemizdeki kaynakları arayıp bulmak önceliklerimizden bir tanesi. TPAO 100 bin varillik petrol üretiyor yurt dışında. Dolayısıyla Türkiye'de değil, dışarıda da daha aktif olmayı sürdürüyoruz.'' dedi. 

Bakan Bayraktar'ın açıklamalarından öne çıkanlar; 

KÖRFEZ ÜLKELERİYLE ENERJİ ANLAŞMASI

Enerjide çok somut gitmeye çalıştık. Son 2 aydır bu konuya çok yoğun şekilde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretleri öncesinde karşılıklı ekipler halinde bunu yaptık. 29,7 milyar dolarlık proje seti; üzerinde tek tek çalışılmış işler. Güneş projeleri, depolamalı güneş ve rüzgar projeleri, hidrojen projeleri, deniz üstü rüzgar projeleri. Bunun üzerinde 2 bin 500 megavatlık bir proje setimiz var. Bunlar ilk etapta hızlı şekilde devreye almak istediğimiz işler.

SUUDİ ARABİSTAN İLE ÇOK CİDDİ ENERJİ ANLAŞMASI GÜNDEMDE

Ama bunu ötesinde Türkiye'ye çok ciddi bir ilgi var. Körfez ziyaretini BAE ile sınırlı tutmamak gerekir. Suudi Arabistan ile de bir enerji anlaşması imzaladık. Oradan da özellikle Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarına ciddi bir ilgi var. Şu anda halihazırda Türkiye'de yatırım yapmış şirketler de Türkiye'yi bildikleri için Suudi Arabistan ile önemli bir iş birliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.