İHH İnsani Yardım Vakfı, Yemen Uluslararası Kalkınma Ajansı (YİAD), Kuveyt Uluslararası İslâmî Yardım Organizasyonu ve İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen konferansa birçok ülkeden STK temsilcisi katıldı.
2 gün boyunca yapılan protokol konuşmaları, değerlendirme ve istişare toplantılarının ardından sona eren Yemen İçin Hep beraber konferansında, Yemen'deki eğitim ve sağlık konuları konuşuldu, çözüm önerileri paylaşıldı.
"Yıkılan veya hasar alan 2 bin 500 okul yeniden ihya edilmeli"
Konferansta bir konuşma yapan YİAD Başkan Yardımcısı Dr. Abdul Raqeeb Abbad, Yemen'deki iç savaştan en çok etkilenen alanlardan birinin eğitim olduğunu ifade etti.
Savaş sebebiyle 2 bin 500 eğitim kurumu yıkıldığını veya hasar aldığını aktaran Abbad, konferansın en önemli amaçlarından birisinin eğitim kurumlarının yeniden ihya edilmesi için adım atılması olduğunu dile getirdi.
"Yemen'de milyonlarca insanın hayatı tehlike altında"
Yemen'de 4 milyon insanın temel insani ihtiyaçlara ulaşamadığını, eğitim ve sağlık alanında büyük sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Yemen Ankara Büyükelçisi Mohamed Saleh Ahmed Turiq, bazı bölgelerdeki mayınlardan dolayı çok sayıda eğitim kurumunun aktif olmadığını, ülkede milyonlarca insanın hayatı tehlike altında olduğunu söyledi.
"Yemen yeniden dünyanın önemli medeniyet merkezlerinde biri olabilir"
Yemen'de gıda, sağlık, eğitim gibi temel alanlarda büyük ihtiyaçların olduğunun belirten İHH Mütevelli Heyeti Başkanvekili Hüseyin Oruç ise "Yemen'e birçok kez gittim. Orada atılan her adımda medeniyet görüyoruz. Yemen ile birlik olursak Yemen'in tekrar başarılı olabileceğine inanıyoruz. Yemen yine dünyanın önemli medeniyet merkezlerinden biri olabilir. Öncelikle güçlü olmamız gerekiyor." dedi.
"Engeller birlik olunarak aşılabilir"
Dünyada çifte standart ve yeryüzü zenginliklerinin paylaşımındaki adaletsizliklerin yaraları derinleştirdiğini kaydeden İDSB Genel Sekreteri Eyüp Akbal da, İslâm dünyasının bu engelleri ancak, birlik ve beraberlikle aşabileceğini vurguladı.
Yapılan protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen oturumlarda; Yemen'deki eğitimin genel durumu, ihtiyaç sahibi grupların eğitim alma konusunda yaşadıkları zorluklar ve ülkenin kalkınmasına yönelik çalışmalarda insani yardım kuruluşlarının rolü masaya yatırıldı.
Konferansın ikinci gününde gerçekleştirilen 4 farklı oturumda ise Yemen'e yönelik insani yardım planlamaları, eğitim alanında duyulan ihtiyaçlar, kalkınma alanında eğitimin yeri ve insani yardım alanında gelecekte beklenen zorluklar gibi konular ele alındı.
Çeşitli ülkelerden katılımcıların iştirak ettiği konferans, gerçekleştirilen oturumların ardından sona erdi.
Konferans katılımcıları tarafından, Yemen'in farklı bölgelerinde 15 okul inşa edilmesinin planlandığı duyuruldu. (İLKHA)