MERSİN-Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, petrol zengini ama üretimin yok denecek kadar az olduğu Irak pazarından Türkiye'nin daha fazla pay alması gerektiğine dikkat çekti. Kılıç, Türk iş adamı ve üreticilerine "Irak'taki yatırım ortamlarını yerinde görün" diyerek Kasım ayında Erbil'e yapmayı planladıkları geziye katılma çağrısı yaptı.

 

Irak'ta Türk markaları seviliyor

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası'na (SİTSO) yaptığı ziyarette konuşan TISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, Irak'ın Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığımız ülke olduğunu hatırlatarak bu yüzden Irak pazarını oldukça önemsediklerini söyledi.

 

Irak'la Türkiye arasındaki ticari potansiyelle ilgili bilgiler veren Kılıç, "Türkiye'den Irak'a geçen yıl 12,7 milyar dolar ihracat yapıldı. İnşaat sektöründe de Türkmenistan'dan sonra en fazla proje aldığımız ikinci ülke yine Irak'tır. Geçen yıl Türk müteahhitlerimiz Irak genelinde 4,7 milyar dolarlık iş yaptı. Lojistik açısından bakıldığında ise geçen yıl Türkiye'den dışarıya yapılan toplam 1 milyon 162 bin yük seferinin 609 binin Irak'a yapıldığını görüyoruz. Bunların dışında özellikle Erbil'de açılan mağazaların yüzde 90'ının Türk markalarından oluştuğunu görüyoruz. Sadece kuzeyde değil Irak'ın genelinde Türk marka ve mallarına büyük talep var. Iraklılar, diğer ülkelere göre bizi daha fazla tercih ediyorlar. Ticari bağımızla birlikte kültürel ve dini bağımızın da üst düzeyde olduğu bu ülkede diğer ülkelere göre daha fazla yer almalıyız" dedi.

 

Pastadan daha fazla pay alınmalı

Petrol zengini ancak üretimi yok denecek kadar az olan Irak'ın her yönden bakir bir ülke olduğuna ve hemen hemen her iş kolunda karşılıklı yatırımlara ihtiyacı olduğuna değinen TISİAD Başkanı Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Irak birçok sektörde dışa bağımlı bir ülke. Irak pazarından fazla pay almamız gerekiyor. Türk sermayesinin Irak'a; Irak sermayesinin ise Mersin'e ve özellikle Silifke'ye yatırım yapması konusunda çalışmalar yapıyoruz. İnşallah Irak sermayesinin burada yatırım yapması konusunda da destek olacağız. Dönem dönem iş adamlarımızla birlikte Irak'a seyahatlerimiz oluyor. Geçen dönem Irak'a Kayseri, Adana, Mersin ve Gaziantep ağırlıklı iş adamlarımızla birlikte gittik. Türk iş adamlarını Iraklı iş adamlarımızla ikili görüşmeler yaparak yatırım ortamlarını yerinde görmelerini sağlıyoruz." dedi.

 

Silifke'nin mermeri Irak'ta pazarlanabilir

Hedeflerinden bir tanesinin de iş adamlarına Irak'ta pazar bulmak ve varsa pazar paylarını arttırmak olduğunu ifade eden Kılıç, Silifke'den yaş sebze ve meyvenin Irak'a gittiğini anımsattı.

 

Sebze meyvenin dışında Silifke'de kaliteli mermer üretimi yapıldığına dikkat çeken Kılıç, "İstiyoruz ki Silifke'nin Irak'a olan ihracatı bu mermerler sayesinde artsın. Hem Silifke hem Türkiye kazansın. Dünya ticaretine bakıldığında yüzde 60 oranlarında komşu ülkelerle yapılıyor. Bizim 2000'li yıllardan önce komşu ülkelerimizle ticaretimiz yüzde 3'ler seviyesindeydi. Son yıllarda ticaretimiz yüzde 40'a yaklaştı. Umarız bu oran Silifke mermerleriyle ve daha birçok ihraç ürünüyle daha da artar" ifadelerini kullandı. (A. Hakim Kurt-İLKHA)